Пощенски плик и пощенска картичка, посветени на 90 години от

...
Пощенски плик и пощенска картичка, посветени на 90 години от
Коментари Харесай

Валидираха пощенска картичка, посветена на 90-годишнината от рождението на акад. Светлин Русев

Пощенски плик и пощенска картичка, отдадени на 90 години от рождението на акад. Светлин Русев, бяха валидирани в Музея на пощите в Централна поща-София. Събитието съответствува и с 40-годишнината от голямото подаяние от създателя, с помощта на което през днешния ден в Плевен съществува непрекъснатата експозиция изложба Дарение „ Колекция Светлин Русев “. Инициативата идва точно от плевенската общност, подкрепена от съветския княз Никита Лобанов-Ростовски.

 

В церемонията по валидирането участваха Спас Панчев, ръководител на Съюза на българските филателисти, княз Никита Лобанов-Ростовски, като почетен член на Съюза на българските филателисти, Румен Петков, водач на АБВ и непосредствен другар на акад. Русев и художникът доцент доктор Стоян Дечев, член на експертния съвет по маркоиздаване. 

 

Княз Лобанов-Ростовски, като бележит познавач и колекционер на картини, означи голямата роля на акад. Русев в международните просвета и изкуство.

 

„ Какво е значимо за един художник -  по какъв начин художника остава в историята на изкуството. Секретът е дали този художник е внесъл нещо ново в живописта. И Светлин Русев внесе духовния експресионизъм. Той остава в историята на живописта в света и по тази причина Светлин Русев е национално притежание на България, без значение от режимите. Той е горделивост на България “.

 

Румен Петков акцентира голямото и неповторимо по мащабите си подаяние от страна на акад. Светлин Русев за Плевен и благодари на княз Лобанов-Ростовски за оказаната поддръжка за днешното събитие. 

 

„ Това е един акт на локален национализъм и на родолюбие, който няма еднакъв на себе си. Освен неговите произведения, с изключение на творбите на международни създатели, там има една велика сбирка от икони. И този произход, проследен в столетията контрол на нашата религия и на православие, е нещо, което може да го направи единствено човек предан на обществото.

 

Никога не е се е съобразявал с конюнктурата и не е подвластен от нея. Аз си припомням дебатите по актуалния герб на Република България - какво би трябвало да съдържа този герб, като знак, като знак, като история и като бъдеще. Много са малко хората, които не са се колебали да декларират позиция по една или друга значима тематика, която не съответствува с официозната, и Светлин беше от тях. Затова несъмнено има и хора, които не го харесват. Но както и той самият споделяше - в случай че всички ме харесват, какво вършим? “.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР