„Пощенската марка е послание да съхраним славното ни минало; да

...
„Пощенската марка е послание да съхраним славното ни минало; да
Коментари Харесай

Стоянов: Пощенската марка „110 години Балкански войни“ е послание да съхраним славното ни минало

„ Пощенската марка е обръщение да съхраним славното ни минало; да не забравяме подвига и саможертвата на нашите герои и да сме горди с историята си “. Това сподели министърът на защитата Димитър Стоянов на церемонията за валидиране на пощенско-филателно издание „ 110 години Балкански войни (1912 - 1913) “ през днешния ден, 27 март.

Министърът на защитата е ръководител на Националния предприемчив комитет за честването през 2022 – 2023 година на 110 години от Балканските войни (1912 - 1913). Комитетът е основан с решение на Министерския съвет от 6 октомври 2022 година и в него влизат представители на министерства, културни, просветителни и научни институции.

„ Балканските войни съставляват естествено продължение на национално-освободителните битки на българския народ от XIX в. с военни средства. Те са законосъобразен акт, разследване на несправедливите решения на Берлинския контракт, довел до разпокъсване на изконните български земи. Славните победи провокират удивление, яркият блян към независимост и обединяване буди екстаз, а изводите и поуките и до през днешния ден вълнуват историци, откриватели и журналисти “, сподели още министър Стоянов.

Той добави, че със основаването на Националния предприемчив комитет за честването на 110 години от Балканските войни е продължена построената през годините традиция за отбелязване на бележити годишни от българската военна история. „ Поставяйки акцент върху присъединяване на Българската войска в Балканските войни, подвига и саможертвата на българските герои в битката за национално избавление и обединяване, Националният комитет способства за популяризирането на българската бойна популярност “, означи министърът на защитата. Той пожела триумф в реализирането на всички планове и събития, свързани с отбелязването на 110-ата годишнина от Балканските войни.

Главният изпълнителен шеф на „ Български пощи “ Филип Алексиев заяви, че тематиката за Балканските войни е интерпретирана неведнъж в 140-годишната история на българското маркоиздаване. През 1987 година е издадена пощенска марка във връзка 75-ата годишнина от оповестяването на Балканската война, а през 2013 година е пусната в приложимост серия от 4 пощенски марки на тематика стогодишнината от Балканските войни.

Пощенската марка „ 110 години Балкански войни “ бе пусната в приложимост от министъра на защитата Димитър Стоянов, основния изпълнителен шеф на „ Български пощи “ Филип Алексиев и началника на политическия кабинет на министъра на защитата Владко Владов.

Пощенско-филателното издание съставлява пощенска марка с винетка, с номинал 1.90 лева, тираж 5200 броя и специфичен пощенски щемпел. Художник е Дамян Дамянов, който е изобразил документална снимка на военачалник Георги Вазов пред пленени турски оръдия от 1913 г.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР