Пощенска марка със снимката на  с бял гълъб в ръце, запечатала

Пощенска марка със снимката на  с бял гълъб в ръце, запечатала ...

Нова марка с лика на Гагарин валидираха Български пощи

Пощенска марка със снимката на  с бял гълъб в ръце, запечатала миг от визитата му в България, бе валидирана в Централната поща в Пловдив. Специалното лимитирано издание е посветено на 60-годишнината от . 
Новата марка е с доста висока филателна стойност - тя е в комплект пощенска марка в блок и специален пощенски печат и е в ограничен тираж. "Издадени са общо 3600 блока като 1800 от тях са на гумирана хартия с перфорация и 1800 - на обикновена хартия без перфорация. Ако филателистите събират комплекти, имаме 1800 комплекта, което прави марката интересна и рядка", посочи за главният изпълнителен директор на Български пощи Деян Дънешки, след като пусна новата марка в употреба.
Той изтъкна, че снимката на Гагарин с гълъба в ръцете му, е от посещението му у нас в 1961 г. и е една от най-известните му. "Тя е снимана тук в Пловдив, отбеляза Дънешки".

Художник на новото филателно издание е Люба Томова.
"Правили сме и други марки, свързани с Гагарин – в 1966 г. имахме марка по случай 5 години от полета, в 1971 – за 10 годишнината. Общо взето темата с космонавтиката е доста известна в българската филателия. В последните години издадохме марки и за българските космонавти Георги Иванов и за Александров Александров", посочи още Дънешки.

60 години от първия полет на човек в Космоса (ВИДЕО) 60 години от първия полет на човек в Космоса (ВИДЕО)
На 12 април 1961 г., в 9 часа и 7 минути (6 часа и 7 минути по Гринуич) московско време Гагарин излита от космодрума Байконур на космич...
Новата пощенска марка с лика на Гагарин бе пусната в употреба на церемония в Централната поща в Пловдив в присъствието на художника на изданието Люба Томова и председателя на Съюза на българските филателисти Спас Панчев и протече при голям интерес. Заради пандемията, валидирането не можа да се осъществи на 12 април - деня на полета на Гагарин и специалната марка се пуска с малко закъснение сега.
Помолен да коментира стойността на новата марка, председателят на Съюза на българските филателисти Спас Панчев каза пред , че когато и изданието е в малък тираж, интересът е значителен, защото не стига до всички колекционери например на тема "Космос" или тези които правят колекции за България в хронология и цената на такива марки нараства. По думите му, това е една добра печалба за част от колекционерите, които си продават марките, а за другите е една добра инвестиция за децата.
"Това е едно от изданията с най-малък тираж, което го прави по-ценно, още повече, че темата  за Гагарин – първият космонавт в света, е интересна и много държави направиха марки по повод 60-годишнината от полета му и който иска да има пълна колекция от марки и блокчета за 60-годишнината, ще търси и българското издание", отбеляза още председателят на Съюза на филателистите. 
 

Източник: actualno.com