Посещенията във Вашингтон на министри на външните работи от балкански

...
Посещенията във Вашингтон на министри на външните работи от балкански
Коментари Харесай

Катимерини: САЩ се завръщат на Балканите


Посещенията във Вашингтон на министри на външните работи от балкански страни са коментирани от в. „ Катимерини “ като първи стъпки към завръщането на Съединени американски щати на Балканите.

Авторът цитира казаното от съветника по националната сигурност Хърбърт Макмастър, че Балканите остават с огромен приоритет за Съединени американски щати, нещо, което съгласно анализатори, „ не беше налице през последните години “, написа в „ Катимерини “.

Изданието загатва загрижеността на американците от възходящото съветско въздействие на Балканите в интервал, когато районът добива основно значение за Европа заради основната си географска позиция и става значим в битката с тероризма и миграцията.

Цитирани са и думите на държавния секретар Рекс Тилърсън, съгласно които Вашингтон ще си сътрудничи с Европейски Съюз в областта на мира, сигурността и просперитета на страните от Западните Балкани.

Според обявата Вашингтон поддържа евро-атлантическите стремежи на страните от района за интеграция в Европейски Съюз и НАТО, и в границите на това наблюдават от близко договарянията сред Атина и Скопие за намиране на решение в разногласието за името на Македония.

„ Катимерини “ твърди, че в американската администрация с въпроса за Балканите се занимават вицепрезидентът Майк Пенс, министърът на защитата Джеймс Матис и Хърбърт Макмастър.

Според цитирания в материала заместник-председател на Атлантическия съвет във Вашингтон Деймън Уилсън Гърция би могла да играе особена роля в района със съживяването на Солунския дневен ред от 2003 година /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР