Посещението на сръбския президент Александър Вучич в Загреб, което трябваше

...
Посещението на сръбския президент Александър Вучич в Загреб, което трябваше
Коментари Харесай

Белград и Загреб отново не си говорят

Посещението на сръбския президент Александър Вучич в Загреб, което трябваше да се състои най-късно през ноември, предстоящо беше отсрочено, удостовери кабинетът на президента пред вестник "Блиц ".

"Президентът на Сърбия няма да отиде скоро в Загреб ", споделиха за "Блиц " в кабинета на Вучич.

Кабинетът на хърватския президент Колинда Грабар Китарович удостовери, че държавните глави на двете страни са се съгласили да отсрочат визитата, тъй като последното развиване на събитията не способства за построяването на взаимно доверие, съобщи "Танюг ".

"Главната цел на визитата на сръбския президент в Хърватия, когато то се реализира, би трябвало да бъде прогрес в решаването на противоречиви въпроси. То би трябвало да способства за възстановяване на връзките на двете страни, които не е нужно да бъдат другарски, само че би трябвало да поддържат съдействието в името на бъдещето и стабилността на Югоизточна Европа ", се споделя в известието от Загреб.

По-рано ръководителят на хърватския парламент съобщи, че отговорността за отлагането на визитата е на Сърбия, защото изказванията на формален Белград не са били в посока на възстановяване на връзките сред двете страни.



Двете страни си размениха протестни ноти по отношение на откриването на монумент в Белград на майора от югославската войска Милан Тепич, провокирал през 1991 година детонация на 170 тона муниции и мини във боен склад в Биеловар, при която починаха 11 хърватски бойци.

Хърватия съобщи, че дейностите на Тепич са били терористичен акт, а Сърбия отговори, че той е "герой от Югославската национална войска ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР