Посещението на секретаря по отбраната Лойд Остин е знаково за

...
Посещението на секретаря по отбраната Лойд Остин е знаково за
Коментари Харесай

САЩ: Партньорството за сигурност с България е по-силно от всякога

Посещението на секретаря по защитата Лойд Остин е знаково за двустранните връзки в региона на защитата сред България и Съединени американски щати. Това означи министърът на защитата Драгомир Заков на срещата със секретаря по защитата на Съединени американски щати Лойд Остин, оповестиха от пресцентъра на министерството.

За последните 25 години това е първа аудиенция в нашата страна на такова равнище.

Двамата министри разискаха обстановката в Украйна. Те подчертаха единството на страните членки на НАТО в укрепването на сигурността в района с подхванатите ограничения за увеличаване на възпиращия и защитителен капацитет на Източния фланг.

Акцент в диалозите бе подложен и върху образуваната от България непрекъсната многонационална бойна група, под оперативния надзор на Върховния главнокомандващ на НАТО в Европа, която ще способства за увеличение на отбранителните качества на Алианса в района.

В рамките на полемиката бяха наранени и предпочитаните за България въпроси, свързани с придобиването на нови качества и рационализация на българските Въоръжени сили, както и вероятностите за съдействие в региона на киберсигурността.

Очертани бяха и последващите стъпки за развиването на стратегическото партньорство сред двете страни.

На срещата участваха и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов и посланикът на Съединени американски щати у нас Н.Пр. Херо Мустафа.

По-рано Лойд Остин беседва с министър-председателя Кирил Петков.

По време на срещата с българския министър председател Остин изрече хвалба към България като скъп сътрудник в областта на сигурността, както в двустранните ни връзки, по този начин и в НАТО, и означи, че нашето партньорство във връзка с сигурността в никакъв случай не е било по-силно.

Министър-председателят и министър Остин оповестиха, че водената от България многонационална бойна група към този момент действа и дружно с американската рота „ Страйкър “ (Stryker) в България е под управлението на Върховния главнокомандващ на НАТО в Европа. Тази бойна група на полигона в Ново село ще усили нашите групови отбранителни качества като съдружници в НАТО.

Двете страни още веднъж се ангажираха да вземат решения по отношение на защитата в района на групов принцип със ценене на националния суверенитет на всички съдружници.

И двете страни потвърдиха, че нарушаването на териториалната целокупност на Украйна от страна на Русия съставлява сериозна опасност за всички демократични и суверенни народи и че ние оставаме единни в поддръжката си за украинския народ, който се бори самоуверено в отбрана на своята страна.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР