Посещението на премиера Бойко Борисов във Вашингтон и срещата му

...
Посещението на премиера Бойко Борисов във Вашингтон и срещата му
Коментари Харесай

Какво е връзката на САЩ за България - от 1903 г. досега

Посещението на премиера Бойко Борисов във Вашингтон и срещата му с президента Доналд Тръмп впери всички погледи към Съединени американски щати. Темата вълнува както политици, анализатори и дипломати до елементарния българин. Това дава мотив да се заприказва и за това какви в действителност са връзките сред двете страни.

Първата асоциация вероятно е с това, че България и Съединени американски щати са съдружници в НАТО. Страната ни влиза в Алианса през 2004 година Американците пък са измежду първите страни, включили се през 1949 година През последните години точно участието ни в НАТО даде мотив да се засилят връзките ни със Съединени американски щати по линията на закупуването на нови изтребители. Сред значително обрати и несъгласия България в последна сметка избра да обнови Военновъздушните сили с американските F-16. Анализатори считат, че през днешния ден Борисов и Тръмп ще приказват за тази договорка.

Американският дипломат: Срещата на Бойко Борисов с Доналд Тръмп не е премия за покупката на F-16

Големи са и упованията след срещата да има пробив във връзка с отпадане на визите на българите за Съединени американски щати, както това неотдавна се случи с поляците.

И не на последно място - Тръмп ще покаже поддръжката на Съединени американски щати за енергийната самостоятелност на България.

Иначе дипломатическите връзки сред двете страни датират от 1903 година Прекъснати са от 1941 до 1947 година и още един път в интервала 1950-1959 година През годините се основават и групи за другарство.

В уеб страницата на Българското посолство в Съединени американски щати се показва следното:
"Днес България и Съединени американски щати са стратегически сътрудници, които организират деен разговор в главните сфери на съдействие: защита и сигурност; битка с тероризма; енергийна сигурност; господство на закона; обучение и усилване на контактите сред хората. Въпреки превратностите на историята и годините на блоково опълчване по време на Студената война, през днешния ден Република България и Съединените американски щати споделят демократични полезности, които са в основата на нашата евроатлантическа общественост. През последните години нараства броят на българските компании, които развиват сполучливо бизнес в Америка ".

Отношенията в региона на вложенията са водещи, като включват най-вече сферата на осведомителните технологии. По данните, оповестени на уеб страницата на посолството ни, през 2015 година комерсиалният баланс сред България и Съединени американски щати е позитивен за страната ни (308,6 милиона ЩД). Анализатори съобщи за Novini.bg, че макар позитивната тендения това може да се счита за относително дребен търговски баланс.

Междувременно Съединени американски щати остава измежду водещите стопански сили. Износът на Съединени американски щати се равнява на 289.1 милиона ЩД, а вносът е 597.7 милиона ЩД). Износът на Съединени американски щати се състои основно от пречистен нефт (103 милиарда ЩД), коли (60,8 милиардаЩД), самолети, хиликоптери и други въздухоплавателни средстава (53.2 милиардаЩД), елементи за транспортни средства (38.4 милиардаЩД), лекарства (38.1 милиардаЩД).

*Използвана е информация от bulgaria-emnassy.org
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР