Посещението на Иван Гешев в САЩ е обвито в мистерия

...
Посещението на Иван Гешев в САЩ е обвито в мистерия
Коментари Харесай

Визита от по-скоро частен характер

Посещението на Иван Гешев в Съединени американски щати е обгърнато в тайнственост - като се изключи една от задачите му, която е повече от явна: да се изпере имиджът му. Ако бъде посипан със светена вода от американските институции, българският обвинител №1 би могъл задълго да запуши устите на своите критици. Вместо с миропомазване обаче, американската авантюра на основния прокурор наподобява ще се запомни с крушение.

Недвусмислени знаци

Противно на тиражираната от прокуратурата информация, Марк Прайър, уредникът на влиятелната " Молитвена закуска ", която обичайно се организира с американския президент във Вашингтон, даже не е чувал за господин Гешев. Още по-недвусмислен е знакът, даден от американското посолство в София: то изясни, че американското държавно управление няма нищо общо с визитата на основния прокурор.

Колкото и господин Гешев да се пробва да показва непосредственост със Съединени американски щати, те дават, освен това прекомерно изрично, сигнали за противоположното.

Преди дни американската посланичка Херо Мустафа, която скоро ще отпътува от България, направи доста обезпокоително предизвестие към цялото общество: корупцията е изкривила метода, по който работят институциите в България. Г-жа Мустафа акцентира, че правосъдната промяна у нас се протака от години. Съединени американски щати постановиха невиждани наказания на шестима българи поради корупция, а в България те не са наказани, някои даже не са уволнени, напомни посланичката.

Факт е, че българският съд и прокуратура по никакъв начин не се трогнаха от глобите по световния акт " Магнитски ", наложени от Съединени американски щати върху български жители. Напротив, в края на юли 2022 Прокуратурата на Република България (ПРБ) приключи инспекциите против политика от Движение за права и свободи Делян Пеевски и някогашния заместник-председател на Бюрото за надзор на СРС Илко Желязков.

В края на 2022 американският конгресмен Уорън Дейвидсън прикани да бъде глобен българският основен прокурор поради " крещящото неуважение " към глобите, наложени по световния закон " Магнитски ".

Прах в очите на сътрудниците

След неприятния " новогодишен подарък ", който получи господин Гешев, прокуратурата внезапно реши да показва интензивност, наподобяваща на опит за мятане на прахуляк в очите на сътрудниците оттатък Океана: тя разпореди на ДАНС да ревизира дали глобени съветски жители имат парцели в България. Всъщност данни за такива парцели от дълго време са изнесени в журналистически следствия на BIRD.

Прокуратура на Република България се захвана, още веднъж с огромно забавяне, да ревизира и прокремълското Българско национално опълчение (БНО) " Шипка " - за антидържавна активност. А в края на януари реши да се заеме и с аферата " Нексо ".

На пръв взор най-малко тук прокуратурата би трябвало да означи точки, демонстрирайки " контактите си " с американските органи. Докато в Съединени американски щати казусът на " Нексо " произтича най-общо от неналичието на регистрация (заради което им бе наложена санкция от 46,5 млн. $ и възбрана за 5 години да упражняват активност там), в България обвиняванията са за пране на пари, за нарушение на глобите против Русия и други.

Развитие по следствието на " Нексо " евентуално занапред ще има. Но още в този момент оставаме с усещането, че българската прокуратура за следващ път не си е написала добре домашното: пред Народното събрание ръководителят на КФН и шефът на Национална агенция за приходите подчертаха, че " Нексо " в действителност не оперира в България, тъй като не е лицензирана, затова не попада под контрола на финансовите институции.

Национална агенция за приходите са създали четири проверки на дъщерното сдружение на компанията NDN (в понеделник е почнала пета), които обаче не са открили никакви нарушавания.

Дори господин Гешев да остане " без закуска " в Съединени американски щати, а американският политически хайлайф да затръшне вратите си под носа му, това самó по себе си няма да извади българската правосъдна промяна от тресавището.

Политическият хайлайф нехае за правосъдната промяна

Новите данни на " Трансперънси интернешънъл " за следващ път демонстрират, че България е измежду най-корумпираните страни в Европейски Съюз. А болшинството в 48-ото Народно събрание, също като предходните парламенти, си изми ръцете и остави на трупчета правосъдната промяна в България. Законовите промени за ефикасен механизъм за търсенето на отговорност на основния прокурор бяха отсрочени.

Нито отчетите на Европейска комисия и Венецианската комисия, които от години осветяват недъзите на българската Темида, нито условията на Плана за възобновяване и резистентност могат съществено да смутят блаженството на огромна част от българския политически хайлайф. Той не просто нехае, а наподобява интензивно се възползва от заболяванията на българската Темида. Ако идващите парламенти са копие на 48-ото Народно събрание, нищо чудно господин Гешев да изкара цялостния си мандат, който изтича в края на 2026.

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР