Посещението на детска градина за 4-годишните варненчета става задължително от

...
Посещението на детска градина за 4-годишните варненчета става задължително от
Коментари Харесай

4-годишните варненчета задължително на детска градина от септември

 Посещението на детска градина за 4-годишните варненчета става наложително от образователната 2021/2022 година С 9 гласа " за “ и 1 " срещу “ съветниците от отрасловата комисия към локалния парламент във Варна поддържаха предлагането за въвеждане на наложително предучилищно обучение на децата на 4-годишна възраст, само че окончателното решение ще бъде взето от Общинския съвет.

Варна ще бъде измежду първите огромни градове в страната, готови да вкарат мярката. След промени в Закона за предучилищното и учебното обучение наложителното образование би трябвало да стартира при навършване на 4-годишна възраст на детето. Крайният период за въвеждането на мярката е началото на образователната 2023/2024 година, само че в сяка община има право да я вкара и по-рано, в случай че е подготвена за нея.

Общинските детски градини на територията на Варна са 51. За да обезпечи оптимален обсег на 4-годишните деца, общината е планувала спомагателни близо 350 места в детските градини в другите региони.

Голяма част от варненчетата – към 2500 деца, родени през 2017 година, към този момент посещават общинските детски заведения. Кандидатстването на тези, които към момента не вървят, ще става на място в градината, където ще бъдат обявявани и свободните места за банкет.

Водещ претекст за въвеждането на наложителното предучилищно обучение за 4-годишните е, че детската градина реализира освен учебен, само че и образователен развой, който построява умения и привички, модели на държание и другарство у децата.

При наложителното обучение държавата подкрепя родителите при заплащането на дължимите такси за детска градина. Наред с това образователните пособия са безвъзмездни, бе изтъкнато на днешното съвещание.

До края на 2022 година по Програмата на Министерството на образованието и науката за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, градини и учебни заведения община Варна ще разполага с още почти 550 места в другите региони. Приоритетна част от тях ще бъдат избрани за обсег на идващите набори 4-годишни деца.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР