Посещението на американския президент Бил Клинтън преди 20 години у

...
Посещението на американския президент Бил Клинтън преди 20 години у
Коментари Харесай

Петър Стоянов: Посещението на Клинтън през 1999 г. ни тласна по пътя, по който вървим и до днес

Посещението на американския президент Бил Клинтън преди 20 години у нас подпечата участието на страната ни в НАТО и подкрепя присъединението й към Европейски Съюз. Това сподели пред „ Фокус “ Петър Стоянов, вторият демократично определен президент на България (1997-2002 г.) за формалната аудиенция на тогавашния водач на Съединени американски щати на 21 ноември 1999 година в София. Освен, че това беше първото посещаване на американски президент в България, то осъществя и доста плюсове за страната ни, изясни Стоянов.
„ Това означаваше обръщение, отправено и към Америка и към света, че на българската страна към този момент не се гледа като на най-верния спътник на някогашния Съветски съюз, а като на страна, която може да изрази свободна политическа воля. Посещението на Клинтън беше обръщение, че ще станем член на Евроатлантическите структури, на първо време на НАТО. Американският президент не пристигна просто, тъй като това е в графика му, а тъй като към този момент беше уверен, че България освен желае, само че и може да бъде потребен член на Северноатлантическия алианс. Тогава той сподели на света: „ Инвестирайте в България, тя би трябвало да се приобщи и към НАТО, и към Европейски Съюз “, описа той.
Петър Стоянов добави, че другото значимо събитие за участието на страната ни в НАТО беше позицията й за Косово. България беше първата страна, която поддържа военната намеса против режима на Слободан Милошивич, напомни той. Историческото посещаване на Бил Клинтън у нас тласна страната ни по пътя, по който се движи през днешния ден, добави Стоянов. По думите му американският президент тогава подаде другарска ръка на България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР