Поручик Димитър Списаревски е български летец на изтребител. Роден е

...
Поручик Димитър Списаревски е български летец на изтребител. Роден е
Коментари Харесай

На този ден загива легендарен български летец


Поручик Димитър Списаревски е български авиатор на изтребител. Роден е в Добрич на 19 юли 1916 година Загива на 20 декември 1943 година при първия си военен полет, откакто смъква тежък американски бомбардировач Б-24 посредством въздушен таран по време на бомбардировките над София през Втората международна война.

На 20 декември 1943 година армада американски бомбардировачи Б-24 Либърейтър се насочва да бомбардира за следващ път София. Димитър Списаревски е един от изтребителите на бойно дежурство на летище Божурище. Самолетът на Списаревски не съумява да започва, по тази причина той излетява с аварийна машина, със забавяне след другите. Когато доближава до бомбардировачите, въздушният пердах към този момент е почнал. Списаревски се измъква от два американски изтребителя, насочва към група от 16 Либърейтъра и без да спре стрелбата се блъска във водаческата машина.



В Тимишоара избухват протести срещу диктатурата на Николае Чаушеску През 1154 година тогавашен Темешвар е упоменат за първи път документално от арабския географ Ал Идриси. През 1718 година, след отблъскването на... Прочети повече Бомбардировачът е раздвоен във въздуха, избавя се единствено опашният стрелец, който е изхвърлен дружно с картечниците от ударната вълна. Самолетът на Списаревски пада на височините над село Пасарел, Софийско. Тялото му е намерено измежду отломките. От другата страна на селото пада изуменият бомбардировач.

За свалянето на един четиримоторен бомбардировач са му приети три въздушни победи. " Абе ще се блъснеш и ще свалиш най-малко един бомбардировач, само че няма да му дадеш да мине над тая свещена земя и да я поръси с бомби! ". Такова е било мисленето на капитан Димитър Списаревски. Той е награден посмъртно с " Кръст за смелост " и създаден в чин " капитан ". Погребан е в Централните софийски гробища в Алеята на летците.

© Actualno.com

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР