Португалският президент Марселу Ребелу де Соуза даде отрицателен тест за

...
Португалският президент Марселу Ребелу де Соуза даде отрицателен тест за
Коментари Харесай

Португалия удължи извънредното положение до 15 януари

Португалският президент Марселу Ребелу де Соуза даде негативен тест за Covid-19, откакто е бил в контакт с човек, който е инфектиран с ковид, и няма да остане в самоизолация, защото контактът му с възпален се счита за ниско рисков, заяви в сряда президентската канцелария, представена от Ройтерс. 72-годишният президент води акция за продобиване на втори мандат на изборите на 24 януари.

" След решението на здравните управляващи президентът, който даде негативен тест за Covid-19, ще възобнови работния си график ", уточни канцеларията му в изказване, качено на формалния му уебсайт.

Португалия одобри в сряда удължение на изключителното състояние, откакто денонощният растеж на новозаразените в страната с близо 10 милиона души население доближи връх от 10 027 души, което оказва засилен напън върху здравната система.

Португалия, която от началото на пандемията е записала 446 606 случая на ковид, разхлаби рестрикциите към Рождество, само че ги стегна още веднъж в новогодишната нощ със възбрана за пътешестване сред обитаемоте места и за публични събирания. За да се оправят с пандемията депутатите дадоха " зелена светлина " за удължение на изключителното състояние, което трябваше да завърши през днешния ден, с още една седмица до 15 януари.

Въведените сега ограничения включват нощен полицейски час от 23.00 ч. до 5.00 ч. сутринта и полудневна карантина от 13.00 ч. до 5.00 ч. сутринта през уикендите в доста от общините в страната.

" Отново имаме голям напън върху националната здравна система и се опитваме да реагираме ", съобщи пред публицисти здравният министър Марта Темиду в миг, когато повече от 500 пациенти с Covid-19 се намират в интензивни отделения. " Нуждаем се от помощта на всички ", добави тя.

За да се понижи натискът върху здравната система Темиду през вчерашния ден разпореди лечебните заведения в региона на Лисабон да преустановят всички неспешни медицински услуги и да одобряват лични аварийни проекти за битка с пандемията.

" Следващите няколко дни ще бъдат доста тежки ", сподели здравният министър.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР