Португалските гласоподаватели, заразени с COVID-19 и тези в карантина поради

...
Португалските гласоподаватели, заразени с COVID-19 и тези в карантина поради
Коментари Харесай

Португалия разрешава на заразени с COVID да напускат дома си, за да гласуват

Португалските гласоподаватели, инфектирани с COVID-19 и тези в карантина заради контакт със инфектиран, ще могат да напущат дома си, с цел да гласоподават на предварителните избори на 30 януари, съобщи Ройтерс, базирайки се на информация от държавното управление.

Обявяването на мярката идва ден откакто Португалия - където съвсем 90 % от 10-милионното население са изцяло имунизирани - регистрира рекордни 43 729 новозаболели от COVID-19. Нивата на хоспитализациите и смъртността остават много под равнищата от предходните седмици.

Министърката на вътрешните работи Франсишка Ван Дунем сподели на конференция в сряда, че карантинираните гласоподаватели би трябвало да отидат до урните сред 18:00 часа и 19:00 часа локално време и прикани хората, които не са инфектирани, да гласоподават преди този момент. Препоръката не е наложителна. Хората би трябвало да носят маска, да съблюдават обществена отдалеченост и могат да напущат дома си единствено, с цел да гласоподават. Служителите в изборните секции ще бъдат снабдени с защитни средства.

" Имаме потребност от обществен контракт, който да разреши на всички да гласоподават безвредно ", сподели Ван Дунем и помоли карантинираните да не употребяват публичния превоз за напредване до изборните секции, а да вървят пешком или да употребяват личните си транспортни средства.

Началничката на португалската здравна организация Граса Фрейташ сподели, че няма да има особено обозначени зони за гласоподаване на заболели от COVID-19 и те не би трябвало да показват доказателство за здравния си статус, с цел да гласоподават. " Това решение за специфичен интервал от време, през който тези хора да гласоподават, (...) ще попречи, не изцяло, само че ще сведе до най-малко риска от разпространение на болестта ", сподели Фрейташ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР