Португалия помете Босна и Херцеговина с 5:0 като гост в

...
Португалия помете Босна и Херцеговина с 5:0 като гост в
Коментари Харесай

Португалия вкара пет на Босна за едно полувреме, Австрия се класира на Евро 2024

Португалия опустоши Босна и Херцеговина с 5:0 като посетител в среща от осмия кръг на квалификациите за Евро 2024. Селекцията на Роберто Мартинес означи и петте си попадения през първото полувреме, като два от тях бяха дело на огромната звезда Кристиано Роналдо. За Португалия това бе осма поредна победа, до момента в който провалянето постави завършек на възможностите на Босна да се класира за шампионата в Германия идващото лято. Воденият от Роберто Мартинес тим има внушителните 32 гола в 8 квалификационни мача досега.


Португалия откри резултата в Сараево с гол от дузпа на Кристиано Роналдо в петата минута. 15 по-късно футболистът на Ал Насър се разписа още един път с грациозен прехвърлящ удар. В 25-ата минута Бруно Фернандеш бе изведен самичък против вратаря от Инасио и с акуратен удар преодоля Шехич за 3:0.

В 32-ата халфът на Ман Юнайтед комбинира с Жоао Кансело и бранителят вкара четвърти гол във вратата на Босна и Херцеговина. Португалия продължи да мачка противника си преди почивката и в 41-ата минута Жоао Феликс направи 5:0 в интерес на гостите след асистенция на Отавио. През второто полувреме португалският тим като че ли се смили над противника. Възпитаниците на Роберто Мартинес играха на минимума от опциите си и ново попадение в дуела не падна.

Междувременно Австрия е осмият тим, обезпечил си класиране за Евро 2024. Това се случи след победа с 1:0 при гостуването си на Азербайджан в Баку.

Голът, изпратил страната на Европейското, бе дело на Марсел Забитцер, осъществил дузпа три минути след началото на второто полувреме. Тимът му има 16 точки кръг преди края и все още е втори в подреждането след Белгия (също с 16, само че и мач по-малко). Това ще бъде трето следващо присъединяване за австрийците на континенталното състезание. Най-доброто им показване бе на Евро 2020, когато за първи път в историята си те прескочиха групите, само че в осминафиналите отстъпиха с 1:2 след продължения на бъдещия първенец Италия.

Нидерландия завоюва гостуването си на Гърция и направи значима крачка в задачата си да се класира за шампионата следващата година. " Лалетата " получиха две дузпи при триумфа с 1:0 в група " В ", като първата бе пропусната от Ваут Вегхорст преди почивката, само че при втората, дадена в добавеното време на мача, Върджил ван Дайк не сбърка. Капитанът на гостите осъществя със мощен удар, а с тези три точки той и сънародниците му към този момент са втори с общо 12, колкото имат и гърците. Лидер е Франция с 18. Вторият углавен удар бе отсъден след консултация с ВАР, която изнерви още повече почитателите по трибуните.

След попадението на Ван Дайк те обстрелваха празнуващите нидерландци с бутилки и други предмети, а с цел да бъде всичко още по-нервно, гостите получиха и трета дузпа, съвсем незабавно след втората. ВАР обаче още веднъж се намеси, с цел да я анулира. Воденият от Роналд Куман отбор не бе изключително безапелационен, само че в последна сметка си потегли с трите точки. Колегата му от гръцка страна Густаво Пойет пък бе изпъден от съдията след гневна реакция при третата и по-късно анулирана дузпа.

Резултати:

Група В:

Гибралтар – Република Ирландия 0:4

Гърция – Нидерландия 0:1

Група F:

Азербайджан – Австрия 0:1

Белгия - Швеция 1:1 (прекъснат)

Група J:

Босна и Херцеговина – Португалия 0:5

Исландия – Лихтенщайн 4:0

Люксембург – Словакия 0:1. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР