“Портрет на мрачните дни на един народ.” Така големият албански

...
“Портрет на мрачните дни на един народ.” Така големият албански
Коментари Харесай

Албания на прага на промяната - фотографска изложба на Джон Демос

“Портрет на мрачните дни на един народ.” Така огромният албански публицист Исмаил Кадаре разказва “АЛБАНИЯ на прага на смяната (1990-1991)” на фотографа Джон Демос, един от първите, които снимат страната по време на рухването на тоталитарния модел на ръководство.
Изложбата и едноименният албум се концентрират върху сериозната точка, отбелязала колапса на политическия режим и съпъстващата го обществена смяна в интервала 1990 – 1991 година
Фотографиите предават драмата на прехода във всичките й многопосочни лица. Кадри, отбелязващи най-значимите събития в превратния политически климат, се редуват с улични подиуми и художествени облици на чисто човешките моменти от всекидневието в цялата им полярност - от прекарването на новооткритата независимост до дълбочината на персоналната покруса.
Силата на този репортаж е в увереността, която дава на феновете, че те са очевидци на действителните събития, в разбирането на възприятията и мислите на хората, които претърпяват този развой, в чувството за едвам доловимите нюанси, събрани в една същинска палитра от моменти – миниатюри, изграждащи картината на едно обществено и персонално прераждане.
Подобно на “Сенки на мълчанието”, най-известният му план, сниман през 80-те години на предишния век, Джон Демос употребява образните благоприятни условия на фотографията за прекрачване на границата на конкретиката на изображението в основаването на универсална митологема - облици на прага на смяната.
Изложбата “АЛБАНИЯ на прага на смяната (1990-1991) ” е показана за първи път през 2008г. на фестивала Rencontres Internationales de la Photographie d`Arles, а в този момент за първи път ще бъде показана и пред българската аудитория – от 11 октомври до 11 ноември в Галерия за снимка SYNTHESIS.
Джон Демос е един от водещите фотографи в Гърция, създател на Photographic Center of Athens и фотографската организация Apeiron Photos, която е представител на организации от ранга на Magnum, Sygma, Ralpho.

Роден е в Солун през 1944 година Завършва история на изкуството и живопис в University of Chicago. През 1968 година се завръща в Гърция, където преподава изобразително изкуство, снимка и философия.

През 1976 година разгласява първата си монография” The Greece that is passing.” Тя е последвана от многочислени албуми, книги и изявления. Работата му е показвана на най-престижните фотографски фестивали и фотографски центрове в целия свят, измежду които Rencontres Internationales de la Photographie d`Arles, Primavera Fotografica в Барселона, The Photographers Gallery в Лондон и Gulbenkian Modern Art Center в Лисабон.

През 1995г. основава Photographic Center of Scopelos, където работи като живописен шеф до 1999 година Той е куратор на някои от най-значимите изложения в Гърция.

Фотографиите му са част от сбирките на най-големите музеи и фотографски галерии – измежду които центъра “Жорж Помпиду” в Париж, Института по изкуствa в Чикаго, The Photographer’s Gallery в Лондон, Център за съвременно изкуство Gulbenkian в Лисабон, Metropolitan Museum of Photography в Токио, както и в многочислени частни сбирки.

Един от най-известните му планове – “Сенки на мълчанието” беше показана в Галерия за снимка SYNTHESIS през 2014 година
-----------------------------------------------------------------

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР