Портландският шпионски пръстен е един от най-прословутите по време на

...
Портландският шпионски пръстен е един от най-прословутите по време на
Коментари Харесай

Да предадеш страната си заради любовта - историята на една необикновена афера

Портландският шпионски пръстен е един от най-прословутите по време на Студената война. Шпионите крадат за Съюз на съветските социалистически републики строго секретна информация по отношение на английските атомни подводни технологии. Точно в сърцето на този шпионски пръстен стои невероятна любовна спекулация сред двамата му английски членове - Хари Хоутън и Етел Джи.

Но дали любовта - както постоянно е твърдяла Етел - е задоволително мощна мотивация, с цел да предадете страната си - описват във видео на BBC Reel, представени от .

Основната цел на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), за който работят тези шпиони, са подводните секрети на Запада.

Портландският шпионски пръстен предава секретната информация от своя център в Югозападна Англия, от място, наречено Портланд, което се намира на югозападното крайбрежие. Точно там Англия и НАТО организират много от своите секретни подводни изследвания и в частност изследването за сонарите.

Двама от членовете на шпионския кръг са британци. Това са Хари Хоутън и Етел Джи. Тяхната роля е изключително основна и повода е, че двамата работят там, където се организират изследванията на британците (Underwater Detection Establishment). Или другояче казано - там, където се създават всички тези секрети сонари и торпеда.

Хоутън убеждава Джи да му съобщи секретни документи, които след това той копира и предава на руския медиатор - мъж, прочут с името Гордън Лонсдейл. В реалност той е чиновник на руското разузнаване с името Конон Молоди.

Не е ясно тъкмо какъв брой сензитивна информация са предали шпионите на руснаците. Но това е включвало да вземем за пример информация за първата атомна подводница на Англия.

МИ-5 разкрива активността на Хоутън и Джи, прави им досиета и ги слага под наблюдаване.

"Оценявам какъв брой безпомощно се чувстваш...

Знаехме, че това може да се случи когато и да е, само че в този момент, когато стана, съзнавам, какъв брой извънредно се чувстваш, съдейки по моите лични мисли, и желая да знаеш по какъв начин аз съм с теб от самото начало на тази неволя ", написа Хоутън.

Петимата шпиони в Портландския шпионски пръстен са задържани на 7 януари 1961 година Доказателствата против тях се натрупват устойчиво и след процеса, провел се през март същата година, те са приети за отговорни.

Хари и Етел получили присъди от по 15 години. Връзката сред тях става известна по време на процеса. Любовната им спекулация е разказана от вестниците. Там можело да се видят заглавия, които цитират Етел - "направих всичко поради любовта ".

МИ-5 продължава да следи кореспонденцията на двойката, до момента в който те са в пандиза.
 30 кралски абсурда, които раздрусаха монархията  30 кралски абсурда, които раздрусаха монархията  30 кралски абсурда, които раздрусаха монархията  30 кралски абсурда, които раздрусаха монархията
Това е писмо, което Хари изпраща на Етел, до момента в който и двамата са в пандиза. Майката на Етел тъкмо е умряла и това безспорно е писмо, написано със благосклонност. То стартира по този начин - "Моя скъпа Бънти ". Бънти е бил прякорът на Етел. Хари се пробва да я утеши. И това звучи доста сърдечно. Може да се усети част от чара на Хари. Може би по този начин бихме могли да разбираем за какво Етел го е харесала и по какъв начин той е съумял да я убеди да му предава секретните документи, споделя Марк Дънтън.

"Скъпа, всичко, което мога да кажа, е, че скърбя

и това идва от дъното на душата ми. Иска ми се да можех да ти кажа повече и да те успокоя, само че съм сигурен, че ти ще схванеш ", написа той.

Хари и Етел са освободени от пандиза през 1970 година

 Хари Хоутън и Етел Джи Getty

Веднъж, откакто излизат, те стават обект на огромна гласност. Двамата са преследвани от пресата. Във вестниците има истории по отношение на това дали двойката ще се ожени и в последна сметка те го вършат, само че скрито.

Бихте ли създали още веднъж същото, само че без частта, в която ви хващат? Този въпрос задават публицисти на двамата.

Етел дава отговор: "не ставайте смешни ", а Хари прибавя "тя даже не знаеше, че го прави ".
 15 любовни истории от Холивуд, които ни разчувстваха  15 любовни истории от Холивуд, които ни разчувстваха  15 любовни истории от Холивуд, които ни разчувстваха  15 любовни истории от Холивуд, които ни разчувстваха
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР