Porsche и Audi влизат във Формула 1 през 2026 г.

...
Porsche и Audi влизат във Формула 1 през 2026 г.
Коментари Харесай

Porsche и Audi влизат във Формула 1

Porsche и Audi влизат във Формула 1 през 2026 година Вече не приказваме за клюки, а за публично удостоверение от Херберт Дийс, изпълнителният шеф на Volkswagen Group. Той е произнесъл заветното „ Да” по време на лайвстрийма Dialog with Diess в формалния канал на VW Group в YouTube.

Дийс споделя, че плануваните фрапантни промени на спортно-техническия правилник за сезон 2026 година са дали съвършената опция за влизане в конкуренцията. Той я назовава „ финален шанс” това да се случи, написа Carmarket.bg.

На въпрос за какво Ф1, а не различен моторен спорт, Дийс дава отговор по този начин:

„ Ако погледнете към главните спортни събития в света, в моторния спорт се брои само Формула 1. Ако участваш в моторния спорт, би трябвало да участваш във Формула 1, защото там резултатът е максимален. Нещо повече, не можеш да влезеш във Формула 1, в случай че не се отвори софтуерен прозорец, в случай че няма смяна в разпоредбите: с цел да може още веднъж всички да започват при равни условия.”

Дийс споделя, че двете марки биха се нуждали от пет до 10 години, с цел да са в позиция да нападат купата, в случай че бяха влезнали в спорта в миг без огромни промени в разпоредбите. Но от 2026 година всички ще са с равни шансове. На пръв взор. Но може би точно Porsche и Audi ще са най-големите шансове, тъй като няма да имат от какво да се разсейват през идващите години, като и двете към този момент са почнали стратегиите си за развиване на моторите.

Спекулациите за влизането на двете марки във Формула 1 текат от месеци. Към момента детайлности по какъв начин ще влязат Porsche и Audi липсват, само че където има дим, има и огън. А слуховете настойчиво приказват, че Audi желае да купи спортното поделение на McLaren за към 500 млн. евро (дори се заприказва за 650 млн.). В момента екипът на Зак Браун има контракт за доставка на мотори Mercedes-Benz, само че сега този елемент като че ли отстъпва на моторите на Ferrari и Honda. Това не е от такова значение, тъй като Mercedes ще поправят пропуските си. По-важното е, че новата епоха за Ф1 от 2026 година планува моторите да работят със синтетични горива, а максимален опит с тях имат точно във VAG.

Името на Porsche пък се свързва с това на Red Bull, които от тази година сами създават задвижващите си системи, само че и поради които в първия и третия старт от сезона Макс Верстапен отпадна (в първия отпадна и Серхио Перес).

Тук договарянията ще са доста, доста по-тежки, защото приказваме за водача в последните години. Но може да се стигне и до друго решение, може да се отиде към посока за закупуване на някой от по-малките тимовете. Нищо все още не е ясно, което прави света на Формула 1 още по-интересно място, което ще следим с интерес.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР