Porsche е открило нови начини за драстично увеличаване на ефективността

...
Porsche е открило нови начини за драстично увеличаване на ефективността
Коментари Харесай

Добри новини за всички собственици на яхти и каравани, които ги дърпат с ел. поршета

Porsche е разкрило нови способи за фрапантно увеличение на успеваемостта на електрическия автомобил при изтегляне и купувачите ще могат да се възползват от тях при поръчка на нов автомобил, само че даже и за към този момент закупен подобен.

Добре прочут факт е, че пробегът на електрическите автомобили фрапантно понижава, когато те са натоварени със задачата да теглят, а Porsche е създало два нови метода за решение на казуса. 

И двете хрумвания са разказани в детайли в патенти, открити в Германското ведомство за патенти и търговски марки, и наподобяват задоволително елементарни и рентабилни, с цел да се внедрят в производството.

Първата е много елементарна както във връзка с концепцията, по този начин и във връзка с осъществяването и се отнася до инсталирането на срещуположен вал, който да разрешава неповторимо предавателно число особено за случаите, когато електрическият автомобил тегли, до момента в който втората е средство за възстановяване на рекуперацията на сила от тегленото ремарке.

Първият патент включва скица, която можете да видите по-долу. Тази диаграма демонстрира карта на успеваемостта на електрически мотор. По оста x в долната част виждаме оборотите на мотора в минута, а оста y вляво демонстрира въртящия миг в нютонметри. Стълбичката вдясно съставлява процентна стойност на успеваемостта.

Областта, маркирана с цифрата 11, демонстрира електродвигателя, когато електрическият автомобил, към който е прикован, тегли ремарке, и виждаме, че той работи единствено с 89% успеваемост.

По принцип електрическият автомобил с едноскоростна трансмисия изисква огромен въртящ миг за изтегляне на ремаркето при доста ниски скорости и това е по този начин, тъй като трансмисията би трябвало да може да задоволява необятен набор от условия на шофиране.

Вече съществуват системи за установяване на мощността, от която се нуждае електрическият автомобил при изтегляне, и за смяна на държанието при превключване на предавките, само че те не вземат решение главния проблем.

Според Porsche загубата на пробег при изтегляне „ не може да се изясни само с спомагателната маса “ или спомагателното противодействие напразно. Тя не се дължи и на неналичието на рекуперация на сила от колелата на ремаркето (но Porsche има решение и за това).

За да се реши този проблем, Porsche предлага изменчиво предавателно число, като отбелязва, че това може да се реализира посредством монтиране на превключваем срещуположен вал на трансмисията. 

С това предавателно число, усъвършенствано за смесен въртящ миг за изтегляне и задействано единствено когато ремаркето е прикачено към електрическия автомобил, бъдещите артикули като Macan EV може да са в положение да се движат с доста по-малко ползване на сила. Когато ремаркето се откачи, автомобилът автоматизирано превключва на нормалното предавателно число.

Най-хубавото е, че Porsche твърди, че концепцията е задоволително елементарна, с цел да бъде конфигурирана на автомобила и след продажбата му, което значи, че тя няма да бъде предопределена единствено за купувачите на нови коли.

Втората концепция е обвързвана с ремаркето, което тегли електрическият автомобил. Повечето ремаркета включват спирачна система, обвързвана с колелата на ремаркето, която се задейства, когато ремаркето избута напред теглича на теглещия автомобил напред, до момента в който лидерът стопира.

Проблемът с обичайните спирачки е, че те се задействат съвсем незабавно, щом теглещият електрически автомобил натисне спирачките, и въпреки че в други патентни документи се предлага това да се заобиколи с електрическо ремарке, което има личен мотор, това на процедура е спомагателен аксесоар, който не прави самия електрически автомобил, камион или SUV по-ефективен. 

В други патентни документи се предлага инсталиране на устройство за възобновяване на силата на самото ремарке, само че това ни слага пред същия проблем.

И най-после, може да се сътвори система за превишаване на скоростта, която се задейства единствено когато скоростта на автомобила и ремаркето спадне под избрана, само че това има същия минус като електрическото ремарке.

Но всички тези оферти са неефективни, защото не употребяват оптимално инерцията на ремаркето. Освен това те са обемисти и комплицирани.

Решението на Porsche е ремаркето да се оборудва с малко „ управляемо блокиращо устройство “. То ще комуникира с автомобила, с цел да дефинира по кое време възвръща кинетичната сила при понижаване на скоростта на автомобила, и ще включва средства за стабилността на електрическия автомобил и ремаркето. 

Това ще се комбинира със програмен продукт, който има протоколи, определящи по кое време ремаркето е почнало да се клати или по различен метод е станало несигурно. Това ще указва на спирачката тъкмо по кое време да се задейства и деактивира, без значение от скоростта на ремаркето. Параметрите ще бъдат само за непоклатимост.

Накратко, до момента в който ремаркето не се клати или люлее, спирачките му няма да се задействат. По този метод теглещият напред електромобил може да се възползва изцяло от инерцията, носена от ремаркето, за доста по-дълго време, като по този метод усилва успеваемостта и отключва по-голям пробег.

В комбиниране с приспособено предавателно отношение, бъдещите електрически коли на Porsche би трябвало да могат да теглят повече и да отиват по-далеч без по-големи акумулатори и мотори, спестявайки разноски и бъдещи боклуци.

Това е толкоз елементарна, само че гениална концепция, че няма да се изненадаме да я забележим да дебютира в новия електрически Macan или в по-големия му другар Cayenne по-късно по пътя.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР