Porsche AG стана най-ценният производител на автомобили в Европа –

...
Porsche AG стана най-ценният производител на автомобили в Европа –
Коментари Харесай

Porsche стана най-скъпият автомобилен производител в Европа

Porsche AG стана най-ценният производител на коли в Европа – седмица след първичното си обществено предложение, оповестява Reuters. Пазарната капитализация на производителя на първокласни спортни коли даже изпревари оценката на компанията майка Volkswagen AG.

Привилегированите акции на немския производител на спортни коли, търгувани на борсата във Франкфурт, нарастнаха с 4.1% до 93.3 евро за брой, което му дава пазарна стойност от 85 милиарда евро. За съпоставяне, оценката на Volkswagen е 78.6 милиарда евро. VW продава към 10 милиона автомобила в типична година спрямо едвам 300 000 доставки на Porsche.

Най-големият производител на коли в Европа по доходи предходната седмица събра 9.4 милиарда евро, когато Porsche, един от главните мотори на облагата на групата, се завърна на фондовия пазар. Това бе най-голямото листване в района от десетилетие.

Porsche се възвърне тази седмица, откакто за малко в понеделник падна под цената си при листването на борсата. Сега се търгува с около 10% награда по отношение на момента на IPO-то.

Дебютът на производителя на емблематичния модел 911 беше смела стъпка към обществените пазари, които значително бяха затворени за първоначални обществени предлагания през по-голямата част от годината, защото фирмите избягваха да търсят нови листвания заради европейската енергийна рецесия, възходящите лихвени проценти и рекордната инфлация. За Volkswagen продажбата на акции е опция за набиране на средства, с цел да се захване с напъните си за електрификация.

Bank of America Corp., един от четиримата световни координатори на IPO-то на Porsche, поддържа акциите в дните след листването, закупувайки дялове след датата на дебюта – сред 29 септември и 4 октомври, сподели банката в изказване късно в сряда.

Мерките за стабилизиране на цената на акциите на Porsche бяха планувани като част от процеса по листване, а данните за инфлацията през септември, опасенията по отношение на европейските енергийни доставки предходната седмица и влошаващата се геополитическа обстановка в Украйна „ направиха нужни дребни стабилизационни ограничения “, сподели Volkswagen в изказване.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР