Порожанов: Няма информация за нарушения при обезвреждането на животински отпадъциДо

...
Порожанов: Няма информация за нарушения при обезвреждането на животински отпадъциДо
Коментари Харесай

Порожанов: Няма информация за нарушения при обезвреждането на животински отпадъци

Порожанов: Няма информация за нарушавания при обезвреждането на скотски боклуци
До момента няма постъпила информация в Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) за установени от способния орган нарушавания на условията за запазване на околната среда при обезвреждането странични скотски артикули.

Това съобщи в писмен отговор на депутатски въпрос министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Обезвреждането на странични скотски артикули на територията на Република България се прави в обекти и съоръжения за изгаряне и взаимно изгаряне, регистрирани според член 259 и член 259а от Закона за ветеринарномедицинската активност. Регистрираните обекти и съоръжения са обществено налични в народен указател, оповестен на интернет страницата на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ). Към 22.10.2018 година по Закона за ветеринарномедицинската активност са регистрирани 13 обекта за неутрализиране на странични скотски артикули “, написа още Порожанов в отговора си.

Земеделският министър прецизира, че посредством БАБХ се заплащат единствено разноските на две сдружения „ Еко БГ-СЖП" ЕООД и „ Син кръст 2016" ООД за неутрализиране на странични скотски артикули (СЖП) по чл.275, алинея 4 от Закона за ветеринарномедицинската активност, които имат подписани контракти с организацията. Страничните скотски артикули, добити отвън случаите по тези текстове от този закон се събират и обезвреждат от всички регистрирани обекти се заплащат от притежателите на предприятия, вследствие на чиято активност се получават.

„ Към 22.10.2018 година е изплатена сума, според договорите с БАБХ, в размер на 11 242 963 лева за неутрализиране на СЖП по член 275, алинея 4 от Закона за ветеринарномедицинската активност “, осведоми Порожанов. Компетентният орган за реализиране на надзор за съблюдаване на екологичните условия е Министерството на околната среда и водите.

„ В Българската организация по сигурност на храните се организира по реда и при изискванията на Закона за публичните поръчки открита процедура по възлагане на социална поръчка, открита с Решение № 6691-Ю/15.11.2017 година на изпълнителния шеф на БАБХ за възлагане на услугите по член 275, алинея 4, т. 1 и т. 3 от Закона за ветеринарномедицинската активност. Към сегашния миг, е налице обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията по посочената открита процедура и се чака изговаряне “, написа още земеделският министър в отговора си. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР