Поредно вещо лице отказа да изготви съдебно-икономическа експертиза по делото

...
Поредно вещо лице отказа да изготви съдебно-икономическа експертиза по делото
Коментари Харесай

Вещо лице по делото за томографа в КОЦ-а се оказа в конфликт на интереси

Поредно експерт отхвърли да изготви съдебно-икономическа експертиза по делото против бишвия шеф на КОЦ Пловдив доктор Красимир Вальов. Това стана ясно по време на днешното правосъдно съвещание, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Експертът Владимир Димитров отхвърля правенето на експертизата, защото от април предходната година е назначен към компания " Меркурий Комерсиал ", която е посредничела при покупката на томографа от страна на КОЦ-а. Ако одобри да изготви експертиза, би имало спор на ползи. Така се стигна до избора на друго експерт от Камарата на самостоятелните оценители - Славка Николова. До 8 април, когато е идващото съвещание по делото, тя би трябвало да изготви експертизата, с цел да стане ясно дали цената на томографа е повишена изкуствено или не.

На днешното съвещание бе разпитан и очевидец по делото - Радослав Наков от компанията, произвела томографа. Той изясни, че при направа на инсталация се залагат изискуемите от клиента параметри във вътрешна за компанията система, която сама генерира цената.

Припомняме, че през август 2016 година е извършена процедура по Закона за публичните поръчки за доставка, монтаж и въвеждане в употреба на 32-срезов компютърен томограф с планирана цена 950 000 лв. без Данък добавена стойност. Избрана е компания " Меркурий комерсиал " ООД, която доставила апаратурата за 898 000 лв. без Данък добавена стойност. Според прокуратурата на " КОЦ-Пловдив " ЕООД са нанесени обилни вреди в размер на 405 190.92 лева, като тази сума се явява разликата сред цената на томографа по контракта и действителната пазарна стойност на доставения компютърен томограф. Престъплението е в изключително огромни размери, представляващо изключително тежък случай. Наказанието е отнемане от независимост от 3 до 10 години.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР