Поредно предписание на ТЕЦ Марица-изток 3 заради вчерашното замърсяване на

...
Поредно предписание на ТЕЦ Марица-изток 3 заради вчерашното замърсяване на
Коментари Харесай

Кой е виновен за обгазяването на Димитровград?

Поредно наставление на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 3 " поради вчерашното замърсяване на въздуха в Димитровград. От екоинспекцията в Хасково потвърдиха за Българска национална телевизия, че индикаторите към този момент са в норма. Заради замърсяванията обаче може да се стигне и до прекъсване на мощности, разяснява в утринния блок екоминистърът Борислав Сандов.

Двойно по- високи от допустимите правила на серен диоксид във въздуха на Димитровград бяха регистрирани през вчерашния ден предиобед. Тази обстановка не е казус, описват локалните:

" За страдание в Димитровград сме подложени на обгазяване, не всеки ден, само че в избрани интервали, когато започва ТЕЦ-а или има някаква повреда ", описа Веселин Караджов.

" Да се вземат ограничения да се отстранят тъкмо тези залпови замърсявания. Да се влага в възстановяване на софтуерния развой в самото дружество ", прикани Росен Давчев.

Проверка на Регионалната екоинспекция в Топлоелектрическа централа " Марица-изток 3 " откри и от кое място идва замърсяването:

" Открихме някои нарушавания, за които сме давали наставления. И този път не беше изпълнено едно от нарушаванията според комплексното позволение - да се позволяват неорганизирани излъчвания от постройката на котелното помещение ", изясни Наталия Пачеманова - шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Хасково.

От ТЕЦ-а отхвърлят да са главен замърсител. Вчерашното замърсяване изясняват с транспорт на въздушни маси от други централи, употребяващи същото гориво. Екоминистърът Борислав Сандов също разяснява тематиката като разгласи, че следва да излезе решение по наказателна процедура за непорочност на въздуха у нас, което може да докара и до по-строги наказания за централата:

" Включително може да се стигне до затваряне на някои мощности ", сподели той пред Българска национална телевизия.

От през вчерашния ден на обяд автоматизираната станция в Димитровград не е отчела превишения на равнищата серен диоксид във въздуха на Димитровград.

По тематиката работиха: Г. Гайдарова, Ц. Семерджиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР