Поредно денонощие с висок брой новозаразени с коронавирус. Близо 10

...
Поредно денонощие с висок брой новозаразени с коронавирус. Близо 10
Коментари Харесай

Петата вълна: Опасения от увеличение на COVID пациенти в края на месеца


Поредно денонощие с висок брой новозаразени с ковид. Близо 10 000 са записаните нови случаи. В същото време обаче сериозен растеж в броя на настанените в болница не се регистрира и към този момент заетостта остава под прага, при който ще се постановат по-строги ограничения.

Снимка: bTV


Отделни градове обаче към този момент изпитват усложнения.

При 547 души в интензивни отделения сега - приблизително за страната са заети над 40 на 100 от оптималния брой кревати за пациенти с COVID-19 в тежко положение.

Снимка: bTV


По райони обаче картината е друга. В оцветените в зелено обитаеми места заетостта е по-ниска. Над 60 на 100 от леглата са заети във всички останали региони, а прогнозата за два от тях е до няколко дни да се доближи до стадий, при който 70% от интензивните кревати са заети.

Отделни градове обаче към този момент изпитват усложнения. Експерти сигнализират, че прагът от 80% претовареност за налагане на строги ограничения е повишен.

В болничното заведение в Благоевград са останали едвам 3 реанимационни места. А 4 от разкритите Коронавирус отделения са цялостни.

Снимка: bTV


“Има бебета, желая да подчертая, че при нас лекуваме деца приблизително усложнена форма, тъй като по-сериозно болните се изпращат за лекуване в профилирани клиники в София”, съобщи доктор Огнян Митев, дир. на МБАЛ- Благоевград.

В същото време от районната здравна ревизия в града регистрират рекорден брой инфектирани от началото на епидемията у нас. И към този момент не смогват с работата.

„ Представете си 1000 индивида дневно позитивни - ние не можем да ги чуем, най-малко половината да чуем от тях, тъй че изоставаме съществено “, споделя доктор Веселка Мончева, РЗИ Благоевград.

Този внезапен скок на инфектираните освен в Благоевград, а и в останалите области, ще докара до увеличение на пациентите в лечебни заведения в края на януари, предвижда доктор Аспарух Илиев.

„ Практиката демонстрира, че кривата на постъпване на болница се бавя с две седмици на повишаване на кривата на болните “, споделя доктор Илиев.

Според него системата действително разполага с по-малко интензивни кревати от оптималния очакван потенциал.

" Това, което обективно би трябвало да кажем, е, че имаме към 800 кревати, които можем да обслужим. Това беше моят съвет - да не се разчита на толкоз висока граница. И също така 80% ми се вижда висока граница. Рискът при " Омикрон ", поради доста внезапното повишаване - е, че постигане на тези 80% може да стане в границите на няколко дни ", съобщи Илиев.

Той споделя, че при предходните талази системата е почнала да се задъхва при към 6000 инфектирани дневно. Очакванията му са, че при актуалната вълна сходен резултат върху лечебните заведения би се очаквал при към 12-14 000 инфектирани на ден.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР