Поредно брожение по оста ново-старо ръководство в Държавната консолидационна компания

...
Поредно брожение по оста ново-старо ръководство в Държавната консолидационна компания
Коментари Харесай

ДКК търси с ДАНС изчезнали документи по дело за 75 милиона

Поредно недоволство по оста ново-старо управление в Държавната консолидационна компания (ДКК). Този път става въпрос за търговски спор за 75 милиона лв., озовал се в съда, за изчезнали документи, които ДАНС ще търси и за безмълвие от страна на някогашната изпълнителна директорка Смиляна Нитова. В разследване - ДКК може да изгуби делото и да претърпи вреди за 50 милиона лв..

Твърденията са на новото управление на сдружението, намиращо се в патримониума на Министерство на стопанската система и индрустрията. Днес Венцислав Димитров, който наследи назначената от Корнелия Нинова Нитова на поста с идването на служения кабинет, свика специфична конференция, с цел да оповести казуса. Става въпрос за контракт за цесия.

" Не желая да се счита, че се прави някакъв избирателен пиар, пропаганда, оклеветяване, само че това са единствено и само обстоятелства и условия ", подчерта Димитров.

А казусът е остарял, стартира през 2014 година, като корените му са във банкрутиралата КТБ. През 2018 година ДКК купува от частната компания " Мелаз " ЕООД взимане на стойност 25 милиона лв.. Длъжникът е " Кемира " ЕООД (на избягалия в Сърбия банкер Цветан Василев и добственик на оръжейното сдружение " Дунарит " ), като сдружението е оповестено в неплатежоспособност през 2018 г. 

" ДКК е страна по търговски спор, по който претендираме за заплащане на близо 75 млн. лева Дружеството е платило 25 млн. лева, с цел да може да се води заемодател по комерсиалния спор. Ние сме купили нещо за 25 млн. през 2018 година с концепцията, че при осъществяване на отговорностите си, ще получим 75 млн. Това е прелестен бизнес проект, с 200% облага. В един миг стартират договаряния с длъжниците, те не заплащат, след което предходната година ДКК завежда иск против длъжника. Това е съответно. Но в следствие длъжникът направил несъгласие за неналичието на тези контракти в неговото счетоводство - оспорил е достоверността на документите. Оказва се, че липсват оригиналите на най-важните документи, на база на които претендираме вземането си. Става въпрос за анекси към съществуващите контракти за цесия ", уточни изпълнителният шеф на ДКК.

А по какъв начин ДКК е схванала, че оригиналите липсват? На 28 март тази година съдът изискал от държавното сдружение документите, с които то би следвало да защити правата си.

" Оттук нататък за нас стартират проблемите - а те са че липсват най-важните документи. Анексите на база на които ДКК може да претендира сумата пред съда. Тоест длъжникът може да се позове на сполучлива отбрана като се позове на отминалост (5 години) " - уточни Димитров. И допълни: " 50 милиона е галактическа сума! " (Такава загуба би трябвало да впише ДКК при към този момент платените 25 милиона). 

Мълчание

" От март месец до встъпването ни в служба, те (документите) изчезват в оригинал " - обобщи новият изпълнителен шеф.

По думите му копия са приложени по делото и заверени от юристите с " Вярно с оригинала ". От ДКК обаче разполагали с прелиминарен отчет от адвокатското сдружение, което работи по въпроса и в него се казвало, че ще държавното сдружение ще загуби делото поради неналичието на документите в оригинал.

Сезирана е ДАНС, която към този момент работела по въпроса.

Новото управление обаче изрази неразбиране от дейностите, по-скоро бездействието, на Нитова. По думите на Димитров тя не била уведомила никого за случая. Попитала за документите едвам през юли.

" На 28 март съдът споделя дайте оригинала, само че чак на 6 юли Нитова търси информация от предходното ръководство на ДКК. За 50 милиона всичко останало се оставя на страна и се търси " - разкритикуваха някогашната шефка наследниците й. И заподозряха, че посредством това запитване е пробвала да оправдае бездействието си.

А те самите разбрали за случая като почнали да вършат обзор на съществуващите търговски разногласия.

" Смиляна Нитова не е уведомила нито проверяващите органи, нито принципалът. А сами си давате сметка, че неналичието на документи обрича комерсиалния спор. Ние не можем да потвърдим изказванието си. Ответникът се базира на изтеклата отминалост и има заплаха искът на ДКК да падне ". 

ДКК би трябвало да откри изчезналите оригинали до края на месеца, защото идващото съвещание по делото е през октомври.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР