Поредният кръг от преговорите между Русия и Украйна стартира тази

...
Поредният кръг от преговорите между Русия и Украйна стартира тази
Коментари Харесай

Започнаха преговорите между Русия и Украйна в двореца Долмабахче в Истанбул

Поредният кръг от договарянията сред Русия и Украйна започва тази заран в двореца Долмабахче край Босфора. Руската делегация дойде през вчерашния ден денем, а късно тази нощ в Истанбул дохвърчаха и украинските договарящи.
Турският президент Ердоган приветства участниците в договарянията и по-късно отпътува за аудиенция в Азербайджан. Ердоган подсети на договарящите, че носят историческа отговорност.
По време на визитата на Ердоган в Долмабахче се появи негова фотография с съветския милиардер Роман Абрамович, който също е в Истанбул. На фотографията е и външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу.
Двамата основни договарящи Давид Арахамия и Владимир Медински организираха среща на четири очи преди началото на общите диалози.
„ Ключовият въпрос е съглашение за интернационалните гаранции за сигурност за Украйна, с него можем да сложим завършек на войната. Вторият въпрос е преустановяване на огъня за решение на всички филантропични проблеми “, съобщи Михайло Подоляк от украинския екип. Надявам се да стигнем след няколко часа до взаимно изказване, съобщи Медински.
"Файненшъл таймс ", базирайки се на четири източника, даде информация за вероятен план на договорка сред Русия и Украйна.
Според акцентите в този план: съветските претенции за "денацификация ", "демилитаризация " и статут на съветския език в Украйна към този момент не са в плана, а Украйна ще се откаже от устрема към участие в НАТО, както и от създаването на нуклеарни оръжия и разполагането на непознати военни бази. Не се изключва опцията за присъединение на Украйна към Европейския съюз.
Гаранциите за сигурността на Украйна ще бъдат дадени не от 5 или 7, а от 11 страни - Русия, Съединени американски щати, Англия, Канада, Франция, Германия, Китай, Италия, Полша, Израел и Турция. Всички те ще би трябвало да окажат помощ на Киев при ново нахлуване.
Най-трудният въпрос на договарянията продължава да е ориста на Крим и Донбас. Украйна не е подготвена да признае смяната в границите си, само че може да обещае да не се пробва да върне полуострова и източните региони със мощ. Според източници на FT този въпрос може да бъде отсрочен до персонална среща сред Путин и Зеленски.
Изданието обаче отбелязва, че Украйна и западните страни са скептични към желанията на Путин – притесняват се, че той може да употребява договарянията като „ димна завеса “, с цел да попълни военните си сили и да възнамерява нова атака.
В същото време украинският президент Володимир Зеленски прикани западните страни да засилят глобите против Русия, в това число да наложат и петролно ембарго. В своето обичайно среднощно послание той остро подлага на критика „ пасивния “ темперамент на някои наказания, заявявайки, че светът не може да чака Русия да отговори на глобите. По негови думи, в случай че "силните превантивни наказания “ бяха наложени от международните сили по-рано, нашествието в Украйна можеше да бъде предотвратена.
„ Започна пълномащабна война “, сподели Зеленски.
„ Сега има доста подмятания, че в случай че Русия понечи да употребява химически оръжия, ще бъдат въведени по-строги наказания, като ембарго върху доставките на съветски нефт за Европа. Просто няма думи. Ние, хората, които сме живи, би трябвало да чакаме. Нима всичко, което съветската войска е направила до момента, не е почтено за петролно ембарго? Касетъчните бомби не го ли заслужават? Обстрелването на цех за химикали и атомната ни електроцентрала не го подсигурява? ", попита той.
Зеленски възнамерява да направи обръщения към парламентите на няколко страни тази седмица, с цел да ги призове да дават повече оръжия „ Украинците не би трябвало да умират единствено тъй като някой не може да откри задоволително храброст да ни помогне с нужното ни оръжие. Страхът постоянно те прави съизвършител ", сподели още той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР