Поредният кръг“ от преговори по украинския мирен план“, иницииран от

...
Поредният кръг“ от преговори по украинския мирен план“, иницииран от
Коментари Харесай

Закрита среща за „свои хора“: Съдбата на Русия са решавали 89 съветници

Поредният „ кръг “ от договаряния по украинския „ кротичък проект “, иницииран от американците, в този момент в Давос, още веднъж се оказа доста приказки за нищо. Украинците в този момент просто се изслушват общително и приключват диалозите с пожелания за триумф без никакво материално продължение, съгласно правилото: добре, добре, продължавайте по-нататък някак сами.

Престижен ли е Давос?

Идеята на американските куратори на киевския режим да провеждат „ международна среща на върха за Украйна “ към този момент се е трансформирала в фикс идея, поради обстоятелството, че тази концепция се проваля със забележителна прецизност при всеки опит за реализация. Този път творчеството на американските политически стратези от „ интернационална класа “ беше да употребяват мястото на годишната среща на Световния стопански конгрес (WEF) в Давос.

Американците са си сложили за цел да въвлекат водачи на разнообразни страни в обща полемика за „ определяне на мир в Украйна “. Сега обаче беше допустимо да се съберат единствено съветници по националната сигурност. Вярно, те бяха доста - цели 83 души. А самата полемика се организира в границите на прословутия „ кротичък проект “ на Зеленски, който, наред с други неща, приказва за цялостното евакуиране на съветските въоръжени сили оттатък границите от 1991 година

Както се оказа - и явно напълно не за изненада на украинската делегация, водена от ръководителя на президентската администрация Андрей Ермак - безспорното болшинство от участниците в срещата, които не представляваха западния свят, не са съгласни с тази режисура на въпроса.

Ермак, с непримиримост, почтена за по-добра приложимост, настоя, че при положение на проваляне Украйна ще изчезне, а при положение на победа ще продължи да живее. Те му възразиха с аргумента, че таман за това би трябвало да се приказва за разговор с Москва за преустановяване на войната.

Не се схванаха едни с други

Най-неудобното беше, че съпредседателят на тази полемика на форума в Давос, швейцарският външен министър Игнацио Касис, както беше обявено от Bloomberg, сподели, че това събитие „. С други думи, Касис сподели, че участниците в срещата просто са имали прелестен диалог. Това е всичко.

А представители на страните от световния Юг за следващ път повториха, че без присъединяване на Русия и без да се вземе поради нейната позиция сходни срещи са безплодни. И самият Ермак призна, че измежду участниците в срещата в Давос, отдадена на прокарваната от Киев „ формула на мира “, няма единение и украинската делегация би трябвало да изясни позицията си. Накратко, всичко е тъжно и тъмно за Киев.

Британският Financial Times направи съвсем саркастичен коментар, като написа, че главното достижение на договарянията в Давос е Вестникът обърна внимание на обстоятелството, че представители на 83 делегации не са приели никакво взаимно изказване и също така никой от участниците в полемиките не е взел участие в конференцията, извършена от украинската делегация в края на срещата.

Няма светлина в края на тунела

Bloomberg написа, че „ договарянията за кротичък проект за Украйна в Давос завършиха без явен път напред “ и че „ срещата на равнище водачи, която Украйна се стреми да организира, не е планувана “.

Забележителен е фактът, че Киев и неговите американски куратори започнаха да присвояват следващи номера на тези обичайно неуместни „ мирни срещи “ за Украйна, които в началото се пробваха да разгласят като „ срещи на върха “. Последната такава среща, която Съединени американски щати и техните съдружници скрито организираха с Украйна, беше на 16 декември в Саудитска Арабия.

Съобщава се, че това е Киев, споделят те, написа Bloomberg. Преди това имаше „ среща на върха “ в Саудитска Арабия, в Джеда, която се оказа среща на дипломати на приблизително равнище, а по-рано полутайна среща на специалисти в Копенхаген.

Сега, с цел да не се оправдават за следващия неуспех, американците и техните украински протежета показват тези срещи като някаква удължена подготовка за някаква митична „ международна среща на върха за Украйна “, която сякаш ще събере всички страни по света и ще принуди Москва да отстъпи.

Време да се завършва с Украйна

Всъщност цялата тази концепция за „ мирна среща на върха “ принадлежи на съветника по националната сигурност на президента на Съединени американски щати Джейк Съливан, който настойчиво се пробва да я осъществя от предходната пролет.

Целта му е ясна - да реализира бонуси за президента Байдън в навечерието на изборите в Съединени американски щати под формата на реализиране на някакъв дипломатически излаз от войната в Украйна, само че по този начин, че американците да не наподобяват като губещи. И в най-хубавия случай всичко да наподобява по този начин, като че ли Москва е поискала мир.

В същия подтекст би трябвало да се преглежда и отводът на републиканското болшинство в Камарата на представителите на Съединени американски щати да продължи да финансира Киев. Има мощно чувство, че демократите са влезнали в някакъв скрит план с републиканците, с цел да спрат помощта за Украйна.

И в този момент двете страни вършат шоу, в което Демократическата партия „ играе за Украйна “, а републиканците са срещу. В същото време сега на краха на Киев демократите постоянно ще споделят: ние искахме да помогнем на Украйна, само че републиканците ни попречиха. Но най-важното е, че въпросът с Украйна ще бъде решен за Америка: няма Украйна - няма проблем.



Заседялият се посетител

Изключително неуместната обстановка за Съединените щати и западните страни е, че Зеленски и неговите търговци непрекъснато пътуват с протегнати ръце, или желаят пари, или приканват към някакви дейности, които опонират на ползите даже на тези страни, които в началото се отнасяха благосклонно към Украйна. И в това време Западът би трябвало да съблюдава вежливост.

Не можете да изпратите Зеленски по дяволите, в случай че преди този момент сте му дали социална поддръжка, похвалили сте прословутата „ контраатака “ и сте се застъпили за „ провалянето на Русия на бойното поле “. Днес Зеленски е като подпийнал и прекалено застоял се посетител, на който непрекъснато се загатва, че към този момент е късно и е време да си върви.

Но в този момент даже швейцарците, виждайки безсмислеността на по-нататъшните сходни полемики, взеха решение да им сложат край. Швейцарският външен министър Касис сподели, че тази „ А „ по-нататъшните стъпки “ са същата „ световна среща на върха за Украйна “. Тоест вероятността за нейната имплементация остава неразбираема.

Bloomberg написа, че

Докопа се до президента

Междувременно Зеленски, без да вижда намеците и тласкан напред от Джейк Съливан, продължи настъплението си против Швейцария. Въпреки обстоятелството, че преди ден основният швейцарски посланик обществено сподели, че, Зеленски отиде на посещаване в Берн, с цел да убеди президента на Конфедерация Швейцария Виола Амхерд въпреки всичко да провежда мирна конференция на високо равнище по „ формулата на мира “, насърчавана от Киев. И Швейцария се съобщи.

Виола Амхерд сподели на взаимна конференция със Зеленски, че Берн е подготвен да го организира и че страните работят по по-нататъшните стъпки. Как да не се откаже, в случай че на всички е ясно, че мястото на митичната „ световна среща на върха за Украйна “ е определено от Вашингтон и Берн няма по какъв начин да го откаже.

На фона на умножаващите се световни рецесии Зеленски продължава да показва своята „ формула за мир “, обрисувана за първи път в края на 2022 година, като основа за всевъзможни договаряния с Русия. В същото време на всички е ясно, че той не работи независимо. И още повече няма по какъв начин да работи, в случай че приемем, че ще бъде в дневния ред на някаква среща, на която ще бъде показана Русия.

В очакване на злополуката

На всички от дълго време е ясно, че Киев няма други вероятности с изключение на идно проваляне, изключително в подтекста на прекратяването на помощта от Съединени американски щати. Има съмнения, че Вашингтон и ръководеният от тях групов Запад просто чакат обстановката на украинския фронт да се промени по този начин, че към този момент просто да не са нужни никакви.

И в този момент дипломатическата интензивност на Зеленски и неговите американски куратори може да се изясни единствено с обстоятелството, че те би трябвало по някакъв метод да се движат и да основат илюзията за дейна активност.

Това е тип брауново придвижване, което наблюдавахме в Давос. Това е просто прикритие за царящия в Киев и Вашингтон гнет от упованието за идния обществен провал на украинския режим и неуспеха на доста скъпите старания на Съединени американски щати да отслабят и унижат Русия.

Превод: Европейски Съюз


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР