Поредната мярка за подпомагане на сектори засегнати от коронакризата вероятно

...
Поредната мярка за подпомагане на сектори засегнати от коронакризата вероятно
Коментари Харесай

Държавното подпомагане за автобусните превозвачи започва от юли

Поредната мярка за подкрепяне на браншове наранени от коронакризата евентуално ще започва от 1 юли. Тя планува страната да дава пари на автобусните превозвачи, с цел да запазят работни места във компаниите. Идеята е да се отпускат 40% от минималната заплата с включени осигуровки за един ангажиран. Това прави към 290 лв. на човек общо.

Мярката беше показана в петък от обществения министър Деница Сачева и разяснява в неделя от министъра на превоза Росен Желязков. Той посочи пред БНР, че инструментът за опазване на заетостта в автобусния отрасъл ще работи в началото до края на годината.

Става въпрос за към 27 хиляди заети лица, добави Желязков. Той уточни, че в България има към 1400 лицензирани превозвачи, " тъй че помощта ще бъде опазване на претовареност, ориентирана към самите предприятия ".

Желязков изясни, че сумата за подкрепяне е определена по този начин, че да разреши на сдружения, които са получили поддръжка по мярката 60:40, да могат да получат поддръжка и по новата скица. При по-голяма сума щели да се нарушат разпоредбите за струпване на държавната помощ.

Автобусният транспорт е най-засегнатият бранш от транспортния отрасъл от рецесията, акцентира Желязков. " Липсата на придвижване на хора и в страната, и в света оказа максимален удар върху превоза. Стоките, популярност Богу, се движеха в интервала на застоялост. На годишна база ще се види какви са вредите ", разяснява той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР