Поредната група украински военни, които бяха у нас по програмата

...
Поредната група украински военни, които бяха у нас по програмата
Коментари Харесай

Още една група украински военни, рехабилитирани у нас, отпътува за родината си

Поредната група украински военни, които бяха у нас по програмата на НАТО за рехабилитация на бойци, воювали в Донбас, отпътува за родината си.

" Останахме с прелестни усещания ", споделя пред news.bg Микола Ризник, мобилизиран през 2015 година

" За първи път съм в чужбина. Много съм впечатлен от страната и от хората. България ни одобри доста добре, видяхме едно доста положително отношение, европейски свят. Медицинските процедури бяха равнище, храната е хубава.
Най-много ме впечатлиха планините в България, невероятни са, разнообразни са от нашите в Украйна.
Пожелавам ви мир! Да поддържаме връзка българи и украинци, да идваме тук не на рехабилитация, а като посетители. Вие да идвате при нас. Благодаря, че сте такива, каквито сте! " - споделя Ризник.

" Бихме желали да знаем повече за историята на България. Програмата е за лекуване и времето ни беше ангажирано с процедури, само че с наслада бих посетил исторически места, Шипка. Имате доста хубави пътища. " - споделя Олег Селницки, един от бранителите на летището в Донецк, които в Украйна нарекоха герои-киборги.

Ранен съществено в сраженията, той към момента се възвръща.

" Защитаваме Украйна. За да има ред, да няма грабежи, нашите деца, нашите родители да спят умерено, по тази причина сме там, на фронта. " - споделят Олег Селницки и Павло Стърнец.

За първи път измежду бойците, които идват у нас, има и жена - Олена Статник, парамедик, кадрови боен. Заминава за Донецка област със своята воинска част още през 2017 година и остава в региона на бойните дейности до август 2018 година

" Сега съм заслужил пенсионер ", майтапи се тя.

Групата беше изпратена на летището в София от военния аташе на Украйна у нас Леонид Кукуруза и председателката на сдружението " Мати Украина " Олена Коцева.

" Програмата е към този момент от година. Рехабилитирахме към 90 бойци, това е доста значимо и оценяваме българския принос за това. Всички си потеглят доста удовлетворени, освен от лекарите, а от българския народ. " - показва Леонид Кукуруза.

" Безкрайно съм признателна за тази стратегия на НАТО и на Българи. Преди нея имаше тригодишна стратегия, проведена от посолството на Украйна, финансирана напълно от почтните консули на Украйна в Бургас, Пловдив и Русе. По нея минаха рехабилитация 85 души. Тогава пристигаше по една група на три месеца, за към 10 дни. " - добавя Олена Коцева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР