Поредната акция на администрацията на район Източен по бутането на

...
Поредната акция на администрацията на район Източен по бутането на
Коментари Харесай

Режат сергия в Столипиново като ракета СС20

Поредната акция на администрацията на регион „ Източен ” по бутането на противозаконни търговски обекти и къщи стартира призори през вчерашния ден. В ранни зори кметът Николай Чунчуков, двама негови чиновници и 5 униформени за защита на акцията дойдоха на улица „ Храбрец ”. След тях на място се появи и бригадата роми, които трябваше да разглобяват здания и сергии - Жеко, Рангел, Ванката и Пачката. Защо Пачката? Защото той въртял пазарлъците и държал парите на групата.

На „ Храбрец ” до последно цареше умерена вяра за някакво знамение - я кметът да размишления, я да разгласят някакви изключителни локални избори. Затова през нощта бяха изнесли стоката от обектите, само че с едно мислено - че може и да я върнат назад. „ Става въпрос за три магазина, които бяха бутнати от нас преди няколко месеца.

Хората, които ги бяха издигнали нелегално авансово, ги бяха разчистили от стока. Видяха, че сме непреклонни и желаеха сами да си ги бутнат ”, изясни Чунчуков. За да може общината да спести разноски, кметът се съгласи на този вид. „ Разходите ни са надниците на хората, които вземат участие в бутането, бензин за резачката и за техниката - по този начин спестихме част от тях ”, изясни Николай Чунчуков.

Втората спирка на екипа по „ разрушенията ” бе дребна железна сергия в профил на пазара на ул. „ Вратцата ”. Тенекиената кутийка даде сериозен отпор на бригадата на Пачката, а мъжете с флексовете се напрегнаха като че ли режат ракета СС20. Цял час лиши на ударната група да разполови сергията. За цялостното премахване отиде още час. Най-активен бе Жеко, който се катереше като планинар по покрива и режеше ламарината измежду ореол искри.

Помагаха му Рангел и Ванката, които товареха в камион отпадъка. Още първоначално бригадата попадна на първата си плячка - електромера на сергията. Другото, което прибра и бе друго от тенекии, бе фасунгата на някогашния търговски обект. На нея имаше изгоряла крушка.

„ Това място стои по този начин от най-малко 10 години. Схемата за съществуването му към този момент е анулирана и тук планираме да вършим паркинг за коли. Ако притежателят желае, може да взе участие в търг по друга скица - никой не може го спре. И в други региони ще вършим такива търгове ”, изясни кметът Чунчуков. Стопанинът на сергията не се появи даже да прибере остарялото желязо. Ако беше направил това, първо щеше да заплати разноските по премахването.

Много от зяпачите на пазара се възмущаваха от това, че за такава акция са привлечени пет униформени. „ Това е половин полицейско ръководство! За това ли плащаме налози - да стоят и зяпат по какъв начин роми режат сергия ”, гневеше се един от тях, който се показа като „ Танцуващия с вълци ”, само че изрично отхвърли да застане с името си зад своята позиция. Според него проблеми тук не са противозаконните магазини, а градинката, която създали пред блоковете преди година.

„ Няма една чешма в нея! Направиха пейки високи една педя - ние да не сме от детската градина! А поради люлките вечер тук се изсипва цялата циганска махала. Възрастни пият, друсат се и се люлеят на люлките до измежду нощ. Хората не могат да мигнат ”, изясни анонимният критикар.

Стругарят Емо оцелява към този момент

Емил Иванов, единственият останал шлосер в „ Столипиново ”, може и да избави противозаконната си работилница. Преди два месеца той получи честитка за унищожаване и се чудеше кран ли да вика, с цел да реалокира 2,5-тонния си струг „ Красный пролетарий ” от времето на Кубинската рецесия. Машината му бе конфигурирана в противозаконна колиба с трифазен ток, за който плащаше сметки. Емо се гордее със междинното си обучение от Механотехникума.

„ Запознати сме с неговия случай. Опитваме да го вкараме в нова скица. Според нея ще има слагане на нови обекти по цялата улица „ Крайна ” и в случай че желае, би трябвало да кандидатства за нея. Неговият проблем е решим ”, изясни кметът Николай Чунчуков.

Инж. Николай Чунчуков, кмет на регион „ Източен ”

- Г-н Чунчуков, има ли случаи на мястото на преди малко отстранен противозаконен обект да изникне различен?

-Да. Често се случва да премахнем даден обект и след 15-20 дни различен извършител си подвига магазин на същото място! Печален образец имаме от ул. „ Батак ”. Преди няколко месеца там премахнахме подобен обект и на следващия ден ще се наложи да подвигаме различен. По същия ред, както преди е издадена заповед, и той ще бъдат отстранен.

-Значи има „ рецидивисти ” при повдигането на противозаконни магазини и къщи?

-В множеството случаи е мъчно да се откри кой е сложил обекта. Никой от хора не споделя, че е негов, и ние го отстраняваме пред очите им. Така процедурата става против „ незнаен ” причинител.

-Има ли закани за кавга с ваши чиновници?

-Преди 3-4 години, когато започнахме да отстраняваме такива обекти, имаше доста гневни реакции. Стигало се е и до закани. Напоследък нарушителите от квартала видяха, че сме безкомпромисни, и има ли издадена заповед, реакция няма. И тази заран трите обекта на ул. „ Храбрец ” сами започнаха да ги отстраняват.

--В квартала обаче обичат да ви припомнят, че идат избори?

-Това не ми въздейства въобще! Законите би трябвало да се съблюдават, тъй че тези приказки за избори са неуместни. Това, което вършим, е единствено с цел да съблюдаваме закона. От кмета на региона се чака тъкмо това.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР