Поредна седмица изтича неусетно и трябва да помислим къде да

...
Поредна седмица изтича неусетно и трябва да помислим къде да
Коментари Харесай

Уикенд в Цари Мали Град

Поредна седмица изтича незабелязано и би трябвало да помислим къде да отскочим за уикенда, в случай че вкъщи не ни е алтернатива.
 Уикенд в Еленския Балкан
Уикенд в Еленския Балкан

Независимо от температурите

Тази седмица сме се спрели на Цари Мали Град - дестинация, която умерено можем да посетим и за ден, тъй като е единствено на 53 км от София и на 153 от Пловдив.
 Снимка 407914

Там ще намерим напълно реновирана цитадела, чиято история стартира още през III век по време на ръководството на император Валент. Археологическите изследвания демонстрират, че от този момент датират първите първи проблясъци на строителство на хълма " Св.Спас ". А това не е инцидентно, тъй като от него може да се следи цялата долина.

Публикация, споделена от M.Rahnev (@vguideslabs) на Юли 28, 2018 в 7:09 PDT

Освен с кола, можем да достигнем до крепостта и по построена екопътека от хижа Белчин, в случай че желаеме да навъртим малко повече километри вървене.

С хълма се свързват и легендите, че там се е намирало старинно населено място, известно като " Цари Mали град ", което се допуска, че значи " Малък Цариград ". Защото белите каменни стени и кули са напомняли на Цариград.

Публикация, споделена от Ради Радев (@radev_radi) на Сеп 9, 2017 в 11:28 PDT

И по този начин през 2007 година стартират разкопки, които демонстрират, че на хълма фактически има остатъци от цитадела. И за благополучие бива изцяло реставрирана и построена, с цел да можем да я посетим.

Публикация, споделена от Georgi (@jgs_bg) на Окт 15, 2018 в 5:03 PDT

В момента комплексът работи по зимното рабoтно време, което е в действие до 31 март и приема гости от сряда до неделя с входен билет, който коства 4 лева А до крепостта можем да се качим с панорамно влакче при положителни метеорологични условия.

Публикация, споделена от Polina Ivanova (@polina.ivanova.315) на Дек 15, 2018 в 4:33 PST

Има и Етнографски музей, който също можем да посетим, а билетът за него коства 2 лева.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР