Поредна разправия се заформи по време на парламентарния контрол в

...
Поредна разправия се заформи по време на парламентарния контрол в
Коментари Харесай

Атанасова атакува Василев за бонусите в НАП, Христо Иванов я захапа

Поредна препирня се заформи по време на парламентарния надзор в Народното събрание, по време на препитването на финансовия министър Асен Василев. Разправията потегли от въпрос на Десислава Атанасова, която попита за размера на за раздадените бонуси в Национална агенция за приходите. По- късно, в споре се намеси и Христо Иванов, а най-после всичко се обърна в упреци към ръководителя Николай Минчев, че не води вярно съвещанието и прикрива от въпроси министри от ръководещата коалиция.

От отговора на Василев стана ясно, че сумата за 2021 -а, с която Национална агенция за приходите е разполагала за в допълнение материално стимулиране (ДМС) за предходната година, е над 31 милиона лв.. Тези пари се разпределят на 7 863 чиновници или приблизително по 337 лв. на чиновник на месец, сподели той. За централно ръководство сумата е над 10 млн. лв. за 1714 чиновници или приблизително по 517 лв. на чиновник на месец. Тези средства всяка година се плануват със Закона за бюджета, под формата на ДМС и съставляват част от по преценка осъществена действителна активност, регистрира Василев.

„ Никога не съм била срещу стимулирането на чиновниците, когато добре правят работата си. Даже в противен случай, само че е видно от справката, че за 2019 и 2020 година са изплащани суми с 2 милиона по-малко от в този момент, заяде се шефката на ПГ на ГЕРБ.

По-скоро съм сюрпризирана от аплодисментите част от залата, тъй като 2019 -а Христо Иванов в директни включвания пред постройката на Национална агенция за приходите искаше оставката на шефа на Национална агенция за приходите точно по същия мотив - раздадени
бонуси, отвърна тя.



Сега шефът на Национална агенция за приходите би трябвало ли да си подаде оставката, тъй като още веднъж за заслуги или резултати се раздават финансови тласък? Как си обяснявате държанието на член на ръководещото болшинство?, попита Атанасова. И пресметна, че за второто и третото тримесечие единствено управлението - шеф и двама заместници са взели към 28 000 лв.. „ Това нямаше да е неприятна вест в случай че Национална агенция за приходите се концентрира върху събираемостта и приходите и не се постанова вие да теглите всяка седмица нов дълг, отсече депутатката.

С отговора си, Василев провокира овации в залата - Национална агенция за приходите реализира рекордни резултати предходната година - за 7 месеца, а не година Национална агенция за приходите събра повече средства над 3 милиарда повече, а общо дружно с всички приходи - над 8 милиарда лв., регистрира той. И съобщи, че това е доста повече от събраното през 2020-а година,

Тази година заеми не са теглени, натърти финансовият министър във връзка упрека на Атанасова. Миналата година изтегления е с 800 милиона по-малко от това, което вие бяхте възнамерявали във вашия бюджет, без актуализацията, сподели той.

На трибуната излезе и Христо Иванов, който съобщи на атанасова, че има добра памет, само че леко изборна. Тези мои изказвания не са били в подтекста на стимулация на администрацията, само че тогава имаше приключване на персоналните данни - това беше голям скандал, вметна той..

Вашата памет може да е всякаква - само че от 2015-а.- когато се вкарват измервателни уреди за търговци на алкохол, такива уреди не са въведени 7 години. Кой пое финансовата загуба за фиска от това и по какъв начин МФ е било стимулирано да си затваря очите за това?,атакува Иванов

Не е ли това нещо, което припомня за нещата, които се разкриха в
хазарта, добави Ивинов.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР