Поредна помощ от държава за пострадалите след бедствията в Карловско.Общо

...
Поредна помощ от държава за пострадалите след бедствията в Карловско.Общо
Коментари Харесай

Държавата предоставя 22 фургона на хора, загубили домовете си след бедствията в Карловско

Поредна помощ от страна за потърпевшите след бедствията в Карловско.

Общо 22 фургона ще даде страната на хора, изгубили домовете си при наводнението в карловските села. Това заяви регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев пред публицисти в село Богдан. Той посочи, че от тях пет са в Слатина, седем в Каравелово и 10 в Богдан. Фургоните ще бъдат доставени до 10 дни.

На 19 септември 378 фамилии ще получат еднократните помощи от 375 лв. по линия на обществено подкрепяне.

Стоев заяви, че разчистването в село Слатина е на финала си и до 2-3 дни ще е изцяло завършило.

Там няма частни домове, които да не са изчистени, останаха единствено три публични здания, посочи той, представен от Българска телеграфна агенция.

Днес в селата Каравелово и Богдан има по към 200 доброволци от разнообразни администрации плюс жителите, които също вземат участие интензивно. В село Богдан работят 100 безработни, които са по стратегия на Агенцията по заетостта.

,,Очакваме в почивните дни, че ще има към 1000 доброволци``, сподели Стоев.

,,Около 13-15 на 100 от къщите не могат да бъдат разчистени, защото притежателите им не са там``, разяснява кметът на община Карлово Емил Кабаиванов. По думите му е изрично неразрешено доброволци да влизат в домове, когато там няма никого.

След като е разчистена огромна част от инфраструктурата стартира интензивно разчистване на дворовете и домовете на хората. За това ни е нужна по-малка техника - бобкати, които към този момент работят в село Каравелово, сподели Стоев.

По думите му община Садово и локална компания са изпратили 11 единици техника, която ще работи гратис в района четири дни. Очаква се от Националното съдружие на общините в България да бъде конкретизиран график с дребната техника, която могат да изпратят. В речните корита и в трите села се изкопават два метра наноси, с цел да се създадат те проходими за вода през есенно-зимния сезон. 

,,Чрез междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне страната ще преведе на община Карлово 10 млн. лева``, напомни Стоев и посочи, че те са главно за дейностите, които са осъществени, само че там влизат и проектирането на улици, мостове и речни корита.

От тези пари ще се възвърне по една първостепенна улица в селата, с цел да се отвори трафикът. Всичко друго е за планиране, което ще стартира след избор на проектанти по Закона за публичните поръчки, изясни Кабаиванов.

,,И в трите села електрозахранването е възобновено на 100 %, остава единствено уличното осветяване да бъде възобновено. Водоснабдяването е възобновено на 50 %. Там, където го няма, са прекратени водопроводите над речните корита и възобновяване им изисква време``, посочи Стоев.

Трите лекарски кабинета в селата работят обикновено. Екипите на БЧК за психическа поддръжка също работят.

На 2 септември, след проливен дъжд от 200 литра на квадратен метър, траял осем часа, бяха наводнени обитаеми места в общините Карлово, Марица и Калояново. Те бяха залети от придошлите реки Татлъ дере, Слатинска, Богданска и Стряма. Най-тежко пострадаха карловските села Каравелово, Богдан и Слатина, където е оповестено бедствено състояние. Засегнати са повече от 200 къщи, разрушена е инфраструктура, мостове. Армията, полицията и стотици доброволци се включват в разчистването на селата. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР