Поредна фалшива новина бе разпространена в интернет пространството, посочва проверка

...
Поредна фалшива новина бе разпространена в интернет пространството, посочва проверка
Коментари Харесай

Factcheck.bg: Не е вярно, че Google Maps са направили видими снимки на руски военни обекти

Поредна подправена вест бе публикувана в интернет пространството, показва инспекция на Георги Марчев от 

 (в превод – Въоръжени сили на Украйна) разпространи изказване, че софтуерната компания Гугъл – посредством услугата си за навигация и карти Maps, е направила налични фотоси на съветски военни обекти, които досега са били замъглени.

Публикацията от 18 април е придружена от илюстрации, които да поддържат изказванието, че към този момент има достъп до изображенията. Ден по-късно Туитър блокира достъпа до целия акаун с над 463 хиляди почитатели, който не е формален, но  на Украйна.

“Google Maps пусна достъп до съветски военни и стратегически обекти. Сега всеки може да види разнообразни съветски пускови установки, установки за междуконтинентални балистични ракети, командни пунктове и секрети полигони с резолюция към 0.5 м на пиксел ”, гласи цялото известие в неофициалния профил на украинската войска в обществената мрежа Туитър.

 Женевив Парк – представител на Гугъл, отхвърли тези изказвания и съобщи, че “не са нанасяли ремонти ”, а фотосите “са налични в Гугъл Maps доста преди започването на спора в Украйна ”. “Не сме правили никакви промени по замъгляването на сателитните фотоси в Русия ”, прибавя Парк.
 Източник: Туитър профил на @ArmedForcesUkr
По-късно от Гугъл разгласиха опровергаване на изказванието и чрез  под известие на беларуската медия NEXTA (@nextа_tv), която също е популяризирала погрешното изказване.

 

Това, че достъпът до изображенията е обществен, се удостоверява и от Оттам са открили достоверността на една от фотосите, публикувани от неофициалния профил на украинската войска, която в действителност демонстрира съветски боен обект. Тя се намира на  52°55’00.3″N 158°29’16.1″E, които водят до полуостров Камчатка, в азиатската част на Руската федерация.



Factcheck.bg удостовери достоверността и на , което демонстрира нуклеарния ракетен крайцер “Петър Велики ” и по-малък ракетен крайцер “Маршал Устинов ” на пристанище в Мурманска област.



Друга фотография, доказана от Factcheck.bg, също  и демонстрира летище край Курск.



Според The Verge Гугъл има процедура и да замъглява фотоси на чувствителни зони, да вземем за пример военновъздушната база 705 на френските сили, и да оставя обществени изображения на военни зони, да вземем за пример военновъздушната база Нелис в Съединени американски щати и даже известната Зона 51. Военните на доста страни обаче имат достъп до сателитни изображения, които не са замъглявани от Гугъл Maps, пишат още от The Verge.

Около 22 ч. българско време на 19 април Туитър блокира достъпа до профила . Невярната информация обаче е публикувана в доста други сметки в обществените мрежи, както и в редица медии.
Проверено:
Не е вярна информацията, оповестена в неофициалния Туитър профил на украинската войска, че Гугъл Maps е направила забележими фотоси на съветски военни обекти, които до момента са били замъглени. От компанията обявиха, че достъпът до изображенията е обществен още преди започването на съветската инвазия в Украйна.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР