Поредна европейска компания реши да заведе дело срещу руският доставчик

...
Поредна европейска компания реши да заведе дело срещу руският доставчик
Коментари Харесай

И Чехия заведе дело срещу ”Газпром” за неспазване на договора, а ние?!

Поредна европейска компания реши да заведе дело против съветският снабдител " Газпром " поради едностранно нарушение на договорни връзки. Чешката CEZ ще съди „ Газпром “ за 45 млн. $ поради недоставен газ. Казусът е заведен в Арбитражния съд в Женева.

" CEZ се стреми да възвърне вреди от почти 1 милиард крони (45.21 милиона долара), произлизащи от забележителните ограничавания на доставките на природен газ от „ Газпром износ “ през 2022 година “, се споделя в изказване на чешката компания.

И други компании от Европа, като немските Uniper и RWE, към този момент са завели каузи или приготвят нужните документи, с цел да потърсят интернационален арбитраж за връзки си с " Газпром ".

Още предходната есен основният изпълнителен шеф на CEZ Даниел Бенеш сподели, че предприятието ще заведе дело поради понесените вреди.

На процедура България е в сходна обстановка и има всички учредения да потърси абритраж - през април 2022 година " Газпром износ " отхвърли да доставя синьо гориво против възнаграждение в долари, както е в дълготрайния контракт, и се наложи " Булгаргаз " да търси други възможности при " спотови " цени, които по предписание са по-високи.

За съжалени българските власи играят в интерес на " Газпром ", като се пробват да вменяват виновност на държавното управление на Кирил Петков, че не било подчинило на указа на Путин газът да се заплаща в рубли. Дийстващия длъжностен кабинет в първите си дни разгласи, че трябвало да се молим да руснаците за газ, а краткотрайният енергиен министър Росен Христов продължава да изрича " терзания ", че " Газпром " може да ни осъди, вместо да готви документите за завеждане на дело.

От през вчерашния ден и прокурутарута на Гешев стартира да приглася на служебния кабитег, като повдигна обвиняване против някогашния енергиен министър в кабинета Александър Николов, че бил ощетил страната, като отказал да извършва напътствията от Кремъл за промени в метода на заплащане.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР