Поредицата нови ракетни изпитания в Северна Корея, включително на обявените

...
Поредицата нови ракетни изпитания в Северна Корея, включително на обявените
Коментари Харесай

Кои стоят зад разработването на севернокорейските ракети

Поредицата нови ракетни тествания в Северна Корея, в това число на оповестените от нея " хиперзвукови оръжия ", акцентират значимото значение на ракетните инженери и учени в страната - група, мощно обвързана с държавното управление, само че непроницаема за външни наблюдаващи.

Анализатори споделят, че Ким Чен Ун подхваща стъпки да институционализира ракетните сили, което е знак за желанието му да ги направи оперативна част от дълготрайните си военни проекти. Ето какво знаем и какво не знаем за този основен личен състав.
Учените
Много малко е известно за имената и постовете на учените и техниците на приблизително и работно равнище, участващи в ракетните изследвания и разработки. Анализатори споделят, че евентуално тези хора имат обезпечени работни места поради изразходваните средства и старания да бъдат образовани и подготвени.

Освен това те са настанени в специфични зони, тъй че да няма риск от бягство, нито от политически или обществени вреди за режима.

" За разлика от фрагментите в стопанската система или дори военните командири, това е население, което мъчно може да бъде заместено ", споделя Майкъл Мадън, специалист по севернокорейското управление към вашингтонския Център " Стимсън ".

Много от тези хора са ученици на Националния университет по защита - платформа за обучаване на севернокорейски експерти в науките и технологиите, свързани с защитата, към който наподобява е притурен лицей по " хиперзвуковите ракетни технологии ". Учените и инженерите постоянно работят в обособени конкуриращи се екипи върху сходни видове оръжия.

Това им дава опция да минават по разнообразни пътища, с цел да се види коя технология е най-обещаваща, споделя Кен Гоз, шеф на Групата по интернационалните връзки към Центъра за военноморски проучвания в Арлингтън, щата Вирджиния.

Проучване на Центъра за проучване на неразпространението " Джеймс Мартин " открива през 2018 година, че севернокорейски учени са работили с учени от други страни като съавтори на минимум 100 оповестени публикации, свързани основно с технологии с двойно предопределение, оръжия за всеобщо заличаване или други военни цели.
Ръководителите
Ким Чен Ун разчита на трима индивида за управлението на бързо разрастващата се загадка ракетна стратегия на страната. Те са: някогашният военачалник от Военновъздушни сили И Пьон Чол, ветеранът академик по ракетно дело Ким Чен Сик и шефът на центъра за оръжейни разработки и доставки Джан Чан Ха.

Един различен човек - началникът на Генералния щаб Пак Чен Чон - също има доста значима роля във Военнопромишления департамент, който се занимава с изработването на стратегически въоръжения, споделя Газ.

" През последните няколко години имаше доста промени в областта на военната индустрия ", прибавя той.

Началникът на Генщаба Пак е следил огромен брой от последните проби в отсъствието на Ким Чен Ун.

През 2021 година водачът на КНДР не е участвал на нито едно изстрелване на ракета, само че през януари следи един от стартовете на хиперзвукова ракета. Освен това през предходната година Ю Джим бе назначен за началник на Военнопромишления отдел. Преди това той бе представител на Северна Корея при водещата иранска компания за оръжейна търговия, споделя Мадън.
Организациите
Академията за национална отбранителна просвета (АНОН), известна и като Втора академия на естествените науки, надзирава севернокорейската ракетна стратегия. По думите на Мадън за стадия на оръжейните разработки постоянно може да се съди по това кой е участвал на изпитването.

Например в случай че на събитието има единствено представители на упоменатата академия, това значи, че системата е към момента във фаза изследване и разработка. В случай че на събитието има наблюдаващи от АНОН и така наречен Втора икономическа комисия, това постоянно значи, че системата отива от разработка към произвеждане.

И най-после, в случай че на теста участват военни от Генщаба, какъвто бе казусът неотдавна с изстрелването на ракета от железопътна платформа, това нормално е знак, че системата е подготвена и ще бъде дислоцирана.
Чуждестранна помощ
Ракетната стратегия на Северна Корея почива на помощта от Съветския съюз и след това Русия, споделят анализатори. А моторите на последното хиперзвуково оръжие наподобяват руския дизайн. Спорно е до каква степен тази помощ е траяла след 90-те години на предишния век.

Ако се съди по последните наказания на Съединени американски щати, севернокорейци в Русия и Китай, свързани с АНОН, не престават да доставят материали и техническа информация за стратегиите на Пхенян за оръжия за всеобщо заличаване и ракети. Тези хора са подпомагани от съветска телекомуникационна компания и един съветски жител.

Базираният в Европа специалист по ракетни технологии Маркус Шилер твърди, че триумфите на Северна Корея в тестванията свидетелстват, че тя получава помощ извън. Шилер обаче отбелязва, че по времето на Ким Чен Ун севернокорейските ракети дават по-често недостатъци спрямо преди, което е знак, че по-младият Ким тества оръжия севернокорейска разработка в по-голяма степен, в сравнение с предшествениците му.

----

Коментарът на Джош Смит е оповестен в Ройтерс. Преводът е на Българска телеграфна агенция.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР