Поредицата критики на Илон Мъск срещу Apple привлякоха вниманието на

...
Поредицата критики на Илон Мъск срещу Apple привлякоха вниманието на
Коментари Харесай

Мъск изправи Apple срещу републиканците

Поредицата рецензии на Илон Мъск против Apple привлякоха вниманието на водещи представители на американската Републиканска партия. Сред тях е и сенаторът на щата Флорида Рон ДеСантис, който поддържа апелите за по-голям надзор над Apple и фирмите с монопол, оповестява Forbes.

През тази седмица Мъск подлага на критика Apple на няколко пъти поради държанието на ИТ колоса към Twitter. Милиардерът разгласи, че Apple е заплашила Twitter да отстрани приложението на обществената мрежа от онлайн магазина си. Той подлага на критика ИТ колоса и че не " поддържа свободата на словото " и " постанова цензура " върху други компании посредством мощната си позиция и даже насочва условия по какъв начин те да модерират наличието на платформите си.

Самата Apple не е коментирала тематиката макар увеличаващия се обществен напън. Група представители на републиканците също започнаха да подлагат на критика компанията от ден на ден.

ДеСантис се причисли към тях, откакто разяснява проблема. Той съобщи, че ще бъде " огромна, огромна неточност и доста жестоко потребление на монополната власт ", в случай че Apple отстрани Twitter от App Store.

Сенаторът на Охайо Джей Ди Ванс има сходна позиция. Той споделя, че сходен ход от страна на Apple ще бъде " най-грубата проява на монополна власт от век насам ".

Представители на републиканците от антимонополните комисии на Конгреса и Сената към този момент приканиха Народното събрание да се заеме с проблема и да предприеме регулаторни ограничения, които да лимитират въздействието на Apple и ИТ колосите като цяло върху пазара на приложения.

Липсата на реакция от Apple също не оказва помощ. Това стимулира спекулациите дали и за какво компанията е отправяла такива претенции. Те варират от неодобрение в ИТ колоса за възобновяване на профили, които са били блокирани от Twitter при предходното управление до разнообразни политически интриги.

Според други клюки повода за свадата сред двете компании не е политическа, а просто бизнес. Apple има условие да получава 30% комисионна от всички платени приложения в магазина си, както и от всички покупки вътре в приложенията. А Twitter се приготвя да пусне заплатен абонамент и се спекулира, че отсрочва стартирането на тази услуга точно в търсене по какъв начин да избегне тази такса, твърди Platformer.

Подкрепата на републиканците стартира да се пояснява и като доближаване на партията с Мъск. Той към този момент прикани да се гласоподава за тази партия на междинните избори, като се аргументира, че откакто демократите имат президент, в случай че републиканците " държат " Народното събрание, по този начин ще се реализира баланс.

Преди дни Мъск е декларирал, че ще поддържа ДеСантис, в случай че той се кандидатира за президент за 2024 година През годините Мъск е подкрепял претенденти и на двете партии в Съединени американски щати.

Призивите за въвеждане на регулации мъчно ще станат факт преди края на годината, разяснява Forbes. Конгресът има голям брой други задания преди този момент. И въпреки всичко, самият Закон за отворените пазари за приложения има поддръжка и от двете партии. Той обаче към момента не е минал гласуванията в комисиите. Ако бъде признат, ще забрани на притежателите на магазини за приложения да постановат своите системи на разработчиците или да ги санкционират, в случай че не ги употребяват.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР