Поредица от инициативи за Международния ден на театъра 27 март

...
Поредица от инициативи за Международния ден на театъра 27 март
Коментари Харесай

Седмица на театъра организират в храма на Мелпомена в Търново

Поредица от начинания за Международния ден на театъра 27 март е подготвило управлението на МДТ „ Константин Кисимов ” във Велико Търново. Седмицата на театъра в храма на Мелпомена в остарялата столица се провежда за шеста поредна година. Празничните прояви стартират на 21 март от 19 часа в огромна зала с концерта „ Усмивките на пролетта ”.

Музикалната вечер е отдадена на празника на Велико Търново 22 март. Обичани творби от международната оперетна класика ще бъдат изпълнени на сцената. Великотърновци и гостите на града ще могат да се насладят на най-известните арии и дуети от творбите на Калман, Лехар, Щраус, Офенбах. В програмата са включени и италиански канцонети. Публиката ще чуе някои от най-известните и харесвани песни, като „ О, соле мио ”, „ Гранада ”, „ Ун аморе коси гранде ” и още доста известни шедьоври.
Диригент на музикалния театър е Игор Богданов. Сценарият е на Стефан Методиев, а сценографията е на Лидия Къркеланова. Водещ ще бъде актрисата Силвия Шекилова. В празничния концерт ще вземат участие оркестърът, хорът и солистите на търновския спектакъл. Сред тях са Лидия Лазарова, Доротея Доротеева, Пламен Долапчиев, Георги Гърланов, Полина Петкова, както и гост-солистите Иво Йорданов и Стефан Петков.

На 23 март звездите на трагичната натрупа Силвия Шекилова и Милен Иванов ще гостуват в СУ „ Емилиян Станев ”. Те ще влязат в часа на класа, с цел да опишат на учениците за театъра и актьорската специалност.
Програмата продължава на 26 март със спектакъла „ Червило ”, който ще бъде показан от 19 часа в камерна зала. В центъра на сюжета са любовните мисли и прекарвания на една жена, които се трансформират през годините. Актрисата Стефка Златкова извършва основната женска роля, а в облиците на мъжете, към които са ориентирани мощните усеща на нейната героиня, се превъплъщават Дончо Дончев, Милен Иванов и Иван Митев.

Празничният 27 март по традиция е Ден на отворените порти в търновския театъра. Точно в 17,30 часа ще стартира вълнуващата разходка зад кулисите, а домакините ще чакат своите посетители на основния вход на МДТ. Турът е специфичен подарък от екипа на търновския спектакъл към обичаната аудитория, а в ролята на екскурзоводи ще влязат младите артисти Дончо Дончев и Дария Йорданова. По време на обиколката феновете на изкуството ще могат да видят от близко по какъв начин се случва магията на театъра.

Във фоайето на втория етаж гостите ще прегледат неповторимата галерия с афиши от емблематични заглавия на театъра, а най-старите са от 1970 година, когато е открита театралната постройка. Хора от техническия екип ще срещнат гостите с най-голямата горделивост на театъра – изключителната въртяща се сцена, с каквато не може да се похвали различен спектакъл в страната. Дори Народният спектакъл “Иван Вазов” в София не има някои от екстрите, които употребяват търновските театрали за постановките си. Зрителите ще надникнат в шивашките ателиета, перукиерната, даже в гримьорните на обичаните актьори. Ще се допрян още до атрактивни атрибути и елементи от реквизита на предходни постановки.

След тура, във вторник от 19 часа, в огромна зала стартира спектакълът „ Застреляй идиотите ” на ТМПЦ – Кърджали.

Програмата в чест на Международния ден на театъра продължава и на 28 март /сряда/. От 19 часа в камерна зала ще се играе новият театър “Духът на поета” от Стефан Цанев. Той се осъществя взаимно с Община Велико Търново и е отдадена на 140-годишнината от Освобождението на България. Постановката е на режисьора Антони Цонев. В облика на Стефан Стамболов се превъплъщава артистът Детелин Кандев, а в ролята на Захарий Стоянов ще забележим Иван Митев. Като Гунчо – най-приближеният човек до Стамболов, в представлението излиза Георги Тодоров. Спектакълът е обогатен с авторската музика на Петър Атанасчев, а сценографията е на Лидия Къркеланова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР