Пореден удар срещу британския премиер Борис Джонсън и нова доза

...
Пореден удар срещу британския премиер Борис Джонсън и нова доза
Коментари Харесай

Борис Джонсън може да свика предсрочни избори

Пореден удар против английския министър председател Борис Джонсън и нова доза отчаяние от неналичието на развиване, измежду европейските водачи в Брюксел. Британският парламент отхвърли предлагането на Джонсън за ускорени диспути по развода с Европейски Съюз и на процедура остави настояването на пролонгация като единствен вероятен ход за Лондон. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск прикани водачите на 27-те да поддържат концепцията за отсрочване на излизането на Англия, само че какъв брой дълъг период след 31 октомври ще бъде нужен на Острова, с цел да има изясненост, не е известно. Очакванията са Джонсън да свика предварителни парламентарни избори.

Познатите възгласи в Уестминстър и към този момент нормалната панорама на намръщения Борис Джонсън. С 329 гласа " за " и 299 " срещу, депутатите утвърдиха законопроекта за договорката за Брекзит. Предложеният стегнат график за диспути по обемистия документ обаче беше отритнат.

Така се изпариха очакванията на Джонсън за овакантяване на Евросъюза до 31 октомври. В отговор той съобщи, че ще изостави договорката за Брекзит и вместо това ще изиска свикването на предварителни избори.
Борис Джонсън, министър председател на Англия: Няма да укривам - отчаян съм, че Камарата на общините за следващ път направи по този начин, че Англия да не може да напусне Европейски Съюз до края на месеца. Сега сме изправени пред нови неясноти, а в Брюксел би трябвало да решат по какъв начин и дали да уважат молбата ни за пролонгация. Вярвам, че държавното управление би трябвало да поеме своята отговорност и ще се заемем с приготовленията на Брекзит без договорка. Докато не чуем решението на страните-членки, заледявам дебатите по развода.
Сега топката е в ръцете на европейските водачи. Председателят на Европейски Съюз Доналд Туск прикани 27-те да поддържат концепцията за пролонгация. Смята се, че в Брюксел се готвят по-скоро за " гъвкаво отсрочване ", което да има закрепена дата за напускането - евентуално при започване на годината, само че и опция това да стане по-рано, в случай че Англия бъде подготвена.

Ако Джонсън реши да свика предварителни парламентарни избори и срещне поддръжката на Уестминстър, това би било допустимо най-рано в края на ноември, защото законът изисква най-малко 25-дневно предупреждениe преди предварителен избор.
 © БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР