Пореден тежък скандал заплашва машинното гласуване за предстоящите европейски избори.

...
Пореден тежък скандал заплашва машинното гласуване за предстоящите европейски избори.
Коментари Харесай

Машинният вот на изборите е пред провал

Пореден тежък скандал заплашва машинното гласоподаване за идните европейски избори. За вота ще са нужни 3000 устройства. Изборът на „ Сиела Норма “ за снабдител провокира обвинявания за нагласена социална поръчка и докара до правосъдно обжалване. Това, наред с дребното оставащо време до изборите, още веднъж слага под подозрение способността на Централната изборна комисия да провежда машинния избор. 

Кандидати да доставят техниката бяха „ Сиела Норма “, „ ЛЕКС.БГ “ и „ Български машини за гласоподаване “ ЕООД. ЦИК обаче в профил „ ЛЕКС.БГ “, тъй като офертата му надвишава прогнозната стойност на публичната поръчка от 7.5 млн. лева с Данък добавена стойност. „ Български машини за гласоподаване “ също беше порязана - съгласно ЦИК устройствата й не отговаряли на техническите условия.

Решението, с което „ Сиела Норма “ е оповестена за победител, е признато със 17 гласа „ за “ и 3 „ срещу “. Несъгласните са Бойчо Арнаудов ( " Патриотичен фронт " ), Кристина Стефанова ( " Воля " ) и Таня Цанева (БСП). " Трябваше да създадем поръчка за закупуване, а не за наемане, от позиция на това, че октомври ни чакат още едни избори. Имахме информация от пазарното изследване, че наемната цена дава отговор на покупната цена. Мисля, че не е оправдано за ЦИК да наемаме машините ", аргументирала се е Стефанова след гласуването. Защо техниката се наема, а не се купува, не е ясно. 

„ Техническата документи беше призната единомислещо от ЦИК, нищо че някои сега стартират да гласоподават срещу. Нали го приехте единомислещо, а аз просто ви изпълних вашата документи, нищо повече “, разяснява ядно Ерхан Чаушев (ДПС), който ръководеше комисията по публичната поръчка.

В петък „ Български машини за гласоподаване “ оспори във Върховния административен съд решението на комисията. Шефът на компанията Александър Чобанов твърди, че условията на състезанието са нагласени по този начин, че на тях да дават отговор единствено устройствата „ Смартматик “, които доставя „ Сиела Норма “. „ Това са машините, които в Европа отхвърлят да ги употребяват след неуспехите в изборите в Холандия, Белгия и не знам още къде по Европа. Това са машините, които се поддават на хакерски офанзиви, на злотворен програмен продукт и които ги смачкаха с валяк “, разяснява Чобанов в изявление за уеб страницата Actualno. Делото ще се гледа на 30 април и до тогава договорът за доставка на машините няма да бъде подписан, обявиха от ЦИК. Ако съдът почете жалбата и се наложи да се прави нова социална поръчка, това може да докара до нов неуспех на машинното гласоподаване, което и бездруго се натъква на голяма опозиция. Показателно е, че машините не се купуват за трайна приложимост, а се наемат за еднократно прилагане.

От " Сиела Норма " признават, че се тормозят за времето. „ Остава един месец до изборите. В това време, като се изключи че машините би трябвало да бъдат допроизведени, би трябвало да бъдат превозени до България, те пътуват от Далечния изток, би трябвало да бъдат оборудвани с UPS, би трябвало да бъдат заредени със софтуера, който към момента не е донаписан, тъй като ние не знаем бюлетините, не познаваме още условията за размери и така нататък на ЦИК “, разяснява Веселин Тодоров от компанията пред Българска национална телевизия.

Докладът на тръжната комисия демонстрира, че при демонстрацията на устройството, препоръчано от „ Сиела Норма “, са били открити 6 несъответствия с техническото задание. Какви тъкмо, не е ясно, тъй като те са заличени в отчета - били комерсиална загадка. Записано е единствено, че компанията ще в профил несъответствията, преди машините да бъдат сертифицирани.

ОСТРО

Председателят на АБВ Румен Петков разгласи публичната поръчка за „ машинация, посредством която някой цели да открадне пари “. По думите му производителят на „ Смартматик “ е венецуелска компания, записана в офшорна зона, която към този момент се е „ провалила в Белгия и Филипините, а сега работи в няколко страни в Африка, най-престижната от които е Сиера Леоне “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР