Пореден случай на преждевременна смърт след съмнение за забавено лечение.

...
Пореден случай на преждевременна смърт след съмнение за забавено лечение.
Коментари Харесай

Кошмар: Смърт след септичен шок във ВМА, в Пирогов предписват кола

Пореден случай на преждевременна гибел след подозрение за забавено лекуване. Този път става въпрос за 67-годишна жена, която умряла от сепсис, откакто е била прегледана в "Пирогов " и ориентирана към ВМА.
За случая описаха децата на дамата. Синът й е доктор по незабавна медицина в Съединени американски щати и твърди, че е правил многочислени опити да приказва със свои сътрудници, до момента в който са я преглеждали, само че безрезултатно.
Вечерта на 30 август 67-годишната Петя Илиева ненадейно се почувствала зле. Няколко дни преди този момент се оплаквала от болки в кръста и е диагностицирана по-рано с дискова херния. Във въпросния ден изпитва и болки в крайниците, споделя щерка й.
Трудноподвижна, леко несъответстваща, диша тежко. "Лекарката й подвигна ръцете и краката, попита я дали ги усеща и тя отговори позитивно. Премери й кръвното, което бе доста ниско и ни сподели да вземем кола или айран с цел да й се вдигне кръвното ".
През това време дъщерята Юлия приказва по телефона с брат си Людмил, който е доктор в Съединени американски щати с дълготраен опит в незабавната медицина. Чувайки признаците, той допуска, че става въпрос за сепсис или кръвно отравяне.
"Всеки ден виждам септичен потрес. Трябва да бъде разпознат на момента. Няма по какъв начин да не го разпознаеш. Хората се усещат доста зле ", разяснява той пред Нова тв.
Людмил желал да приказва с лекаря, само че той отказал. По думите му, сега, в който майка му постъпила в "Пирогов " е трябвало да влезе в шокова зала. Затова пък от болничното заведение изрично отказали да я одобряват. Попитали се взаимно каква диагноза да пишат преди да я изпратят и те написали диагноза: болки в кръста.
Близките на Петя я завеждат във ВМА. "Там ни посрещнаха ядосани, че от "Пирогов " препращат пациенти. Преди нас имаше и други върнати от там ". Във ВМА стоят 3 часа.
"Правиха й фотоси на черен дроб, което е безусловно излишно. Бях обезверен ", отбелязва сина й и добавя, че неврологът въобще не знаел защо става на въпрос.
Людмил написал, че майка му е в септичен потрес и че би трябвало да бъде сложена на антибиотик. Това, което написал разгневило българските лекари и по думите на Людмил, те му споделили, че "това, което е написал може да си го... и тук нещата не стават по този начин! ".
Петя била призната в 3 часа през нощта в интензивното и тогава щерка й я вижда за финален път жива. На другия ден от доктора, който е на промяна в това интензивно поделение, й обяснил, че това е септичен потрес. Веднага почнали да вършат каквото е належащо и я поставили на антибиотик, само че дамата умряла.
Синът е безапелационен, че са взети ограничения, когато към този момент е било прекомерно късно. Людмил е уверен, че майка му е можела да бъде избавена единствено, в случай че е била призната в "Пирогов " незабавно. Всяко последващо забавяне е довело до съдбовния резултат. От "Пирогов " изясняват, че нямат дежурен невролог и по тази причина препарщат пациенти.
"Ако това се случи в Америка и пациент в септичен потрес е препратен от болничното заведение, тези лекари освен, че няма да практикуват от идващия ден, а и ще бъдат изправени пред съд ", безапелационен е синът.
От ВМА стартират незабавна инспекция по случая.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР