Пореден случай на отнета шофьорска книжка на професионален водач заради

...
Пореден случай на отнета шофьорска книжка на професионален водач заради
Коментари Харесай

Правен абсурд: Отнеха книжката на професионален шофьор за нарушения отпреди повече от 15 години

Пореден случай на отнета шофьорска брошура на професионален лидер поради нарушавания отпреди 15 години.

При подаване на документи за преиздаване на удостоверение за правоуправление Виктор Христов от Варна схваща, че му лишават книжката за нарушавания в интервала 2002-2005 година, които преди този момент не са попадали в системата.

Виктор Христов е професионален водач и има всички категории. През ноември предходната година подал документи за преиздаване на шофьорската книжката си, тъй като изтичал срокът и с изненада схванал, че към този момент няма такава.

”Де факто след 19 години аз разбирам, че книжката ми е без точки, при изискване, че от 2012 нямам никакви нарушавания и съм се проверявал неведнъж с новите системи. С новите закони се ревизирам постоянно, тъй като съм професионален водач и би трябвало да знам какви точки имам. Просто останах изумен от обстановката.” - недоумява водачът.

Виктор решил да си търси правата в съда, тъй като от Пътна полиция най-малкото са го лишили от правото в точния момент да вземе ограничения - да си заплати санкцията и да си възвърне точките като се яви на курс. Освен това към този момент четвърти месец не може да работи, тъй като с шофьорската си брошура си вади хляба.

”Имах контракт с компания и като нямам брошура няма по какъв начин да си възобновя контракта, който е ежемесечен, месец за месец. И освен да работя, ами и не мога да карам кола, даже и персоналната си кола, в случай че имам такава.” - споделя Виктор

От справката, която КАТ му дава, излиза наяве, че от 2002 до 2005 година Виктор има седем нарушавания, поради които са му отнети точките от контролния ваучър, само че не излиза наяве, за какво тези нарушавания не са били забележими в системата по-рано.

”Книжката му през 2011 година е преиздадена с 39 контролни точки, което значи, че системата го е проверила, тествано е всичко по неговото име дали дава отговор на условията да има шофьорска брошура, тя му е дадена, надлежно му е даден ваучър с 39 точки. И в този момент тук има един доста чудноват въпрос - какво ще стане, в случай че на следващия ден някой осигурител каже: " Той ме е излъгал, че има шофьорска брошура, какво става с всички други контракти, регресните възможни искове? Пълен юридически парадокс!” - разяснява юристът Добрин Каишев

”Давност нямало за тези нарушавания и такава била системата. Това било от системата. Щом в този момент излизат, това някаква нова система ли е?! Нямам визия.” - добавя Виктор Христов

Сега всичко е в ръцете на Административния съд във Варна, който би трябвало да се произнесе по проблема на Виктор. Ако магистратите отсъдят против него, Виктор би трябвало още веднъж да кара шофьорски курс и по-късно да придобива категориите. А това в средства и време ще му коства 15 хиляди лв. и близо три години.

”Няма по какъв начин да няма човешки фактор в нещата, тъй като отнемането на книжката и налагането на тази мярка се прави от човек. Не се прави от системата. Това, съгласно мен, е опрощение, тъй като всичките наказателни постановления за нарушаванията са от ОД на Министерство на вътрешните работи Варна, във Варна, за варненски гражданин и няма по какъв начин да се каже, че ги е нямало към 2011 година, с цел да не бъдат видени.” - прибавя юрист Добрин Каишев

От бранш “Пътна полиция” във Варна отхвърлиха да разясняват случая с отнетата брошура на Виктор с претекста, че следва правосъдно дело, по което те са страна. Отказаха да дадат и информация какъв брой още сходни случаи има на територията на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи във Варна.

Репортаж: Нивелина Няголова/Александър Георгиев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР