Пореден сектор от бизнеса у нас започва да изпитва недостиг

...
Пореден сектор от бизнеса у нас започва да изпитва недостиг
Коментари Харесай

Недостиг на технически кадри в ЕРП-тата


Пореден бранш от бизнеса у нас стартира да изпитва дефицит на фрагменти. Става въпрос за електроразпределителните сдружения. Оказва се, че при тях към този момент се усеща неналичието на квалифицирана работна ръка откъм техническата част на личния състав – инженери и техници. Като казусът се отнася както до позициите за висшисти, по този начин и за среднисти. В ЕВН казусът се обрисува да се задълбочи в околните 2 години. През това време следва да се пенсионират 60 специалисти в тези области, а в районът, който обслужва компанията не се обрисува да се намерят подобаващи хора, които да ги заместят, стана ясно от думите на заместник-председателя на Съвета на шефовете на „ ЕВН България “ Калина Трифонова.

Компанията вижда опция да реши казуса посредством поощряване на дуалното образование в техникумите. Затова и към този момент е почнала реализацията на пилотна стратегия, която се осъществя в 3 професионални гимназии, учащи фрагменти в региона на електротехниката – в Ямбол, Бургас и Пловдив. Тя обгръща учениците от последните два курса на образование – 11 и 12 клас. Освен да получават теоритични познания в клас, те могат да натрупат на практика опит и посредством създаване на на практика професионални умения в сдруженията на ЕВН. „ Привличаме ги със стажове, стипендии, опция за работа и професионално развиване по-късно “, означи Трифонова. Но акцентира, че тази „ инвестиция в бъдещето “, която осъществя компанията, не й е обезпечена, защото никой не може да подсигурява и задължи учениците от трите техникума, които обгръща програмата, за стартират работа в сдруженията на ЕВН, когато завършат образованието си.

Оказва се, че има и различен проблем с подготовката на фрагменти – в самите електротехникуми липсват паралелки с деца, които да се приготвят за работа в областта на електротехниката. Просто тъй като учениците избират различен вид специалности, свързани с компютърните науки. Точно това е повода и ЕВН да започва програмата си, която да предизвиква децата да се образоват в областта на електротехниката, което пък ще им даде обезпечена работа и професионално развиване без да сменят местожителството си. „ Оказа се, че в техникумите учат повече за компютри, нищо се са професионални гимназии по електротехника. Поради което се постанова да се основава интерес у децата, с цел да се разкриват паралелки, образоващи възпитаници и в тази сфера “, означи Петър Костадинов – началник на отдел „ Комуникации “ в „ ЕВН България “. Според думите му техникумите, които приготвят кадри-среднисти за работа в областта на електротехниката, „ бяха сполучливо унищожени “ и в този момент се постанова бизнесът да възобновява така наречен дуално образование, което по този начин или другояче към този момент е съществувало у нас.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР