Пореден рунд между управляващи и опозиция се разигра днес, по

...
Пореден рунд между управляващи и опозиция се разигра днес, по
Коментари Харесай

Компенсациите за общините и храмовете за скъпия ток нажежиха парламента

Пореден рунд сред ръководещи и съпротива се разигра през днешния ден, по време на съвещанието на енергийната комисия в Народното събрание. Повод станаха обезщетенията за високите цени на електрическата енергия, които общините, техните предприятия, учебните заведения и детските градини, лечебните заведения, обществените заведения и храмовете желаят да получат от страната.

Проблемът несъмнено е парещ и сега основава опасности за избрани действия, а тук-там има и прекъсване на услуги - като тази за уличното осветяване. Но значително сега се експлоатира политически, защото държавното управление утвърди скица за подкрепяне, която ще се усети вкупом (за декември и за януари) във фактурите, които ще излязат през този месец.

В случая ГЕРБ бяха внесли план на решение, с който за времето от януари до юни всички упоменати нагоре институции да получат цялостна отплата за цените на тока до плануваните от КЕВР 119 лева./мВтч. За ставмнение през декември междинната цена на борсата беше съвсем 430 лева./мВтч, а за януари е 374 лева./мВтч. Според Делян Добрев (ГЕРБ) това е еквивалентно на механизма за отплата на ЕРП-тата, който беше утвърден от държавното управление в края на предходната година. От партията даже бяха организирали разнообразни кметове, представители на Неправителствени организации в обществената сфера, както и духовници ( присъстваше Митрополит Антоний, който постоянно се изявява в директните включвания от разнообразни религиозни храмове на някогашния министър председател Бойко Борисов), които пред медиите да обяснят какъв брой сериозно е ситуацията им.
Митрополит Антоний изясни, че църквите не са търговски сдружения и не следва да заплащат индустриален ток. Фотограф: Юлия Лазарова
Ситуацията беше конфузна за депутатите от ръководещата коалиция, защото опълчването им на предлагането на ГЕРБ означаваше, да се разгласят срещу помощта на въпросните уязвими групи. И въпреки всичко планът на решение не беше признат от комисията - " за " гласоподаваха 7 от членовете (ГЕРБ и ДПС), а останалите бяха " Въздържали се ".
Реклама Какви са причините
Позицията на ГЕРБ е пределно ясна - цените на тока са спешно високи, а доста институции няма по какъв начин да си покачат приходите, с цел да покрият сметките си за отопление и осветяване. Например една черква, детска градина или старешки дом няма от кое място да получи спомагателни средства. Затова страната би трябвало да поеме цялото нарастване на цената на тока от юли насам.

В тази позиция обаче комфортно се пропуща обстоятелството, че държавното управление на Кирил Петков към този момент утвърди скица за обезщетения на сметките за ток и газ, която ще се приложи кумулативно с новите фактури. Така през февруари общините, храмовете и обществените домове ще платят доста по-ниски сметки.

Аргумент против предлагането на ГЕРБ за депутатите от " Продължаваме промяната " и Българска социалистическа партия пък бе, че такива схеми за обезщетения би трябвало да се предложат и одобрят от изпълнителната власт, а не от Народното събрание. И показаха, че всички помощи ще бъдат наранени в Бюджет 2022 година, който ще се гледа на първо четене в Народното събрание още тази седмица.
Ами цената
Освен това представителите на ръководещите акцентираха, че в предлагането на ГЕРБ липсват финансови планове какъв брой ще коства желаната от тях цялостна отплата. От своя страна вносителите показаха, че нито един представител на Министерството на енергетиката или това на финансите не е пристигнал на разискването. И също по този начин споделиха, че ръководещите се бавят с решенията за енергетиката и даже не показват планове и разбори какво може да се направи.
Реклама
Жечо Станков (ГЕРБ), пресметна, че на месец ще са нужни към 30-35 млн. лева с цел да се компенсира изцяло цената на тока за общините, обществените институции и храмовете. По думите му те могат да бъдат обезпечени от увеличените доходи от Данък добавена стойност върху по-високата цена на електрическата енергия.

А съгласно Делян Добрев аргументация е липсвала и при решението да се дадат 410 млн. лева на електропреносния оператор и електроразпределителните сдружения като отплата за скъпия ток. " Ние ви споделяме, че помощта за общините и храмове ще е по-малко. Жечо Станков сподели 180 млн. лева за 6 месеца. Рамадан Аталай - 150 млн. лева Приемете, че са 200 млн. за целия интервал до края юни ", сподели Добрев. Но Венко Сабрутев от Политическа партия отвърна, че тези суми се хвърлят в пространството без безусловно никаква разбори и данни, за това по какъв начин са получени.

Извън политическите разногласия по тематиката обаче е несъмнено, че решение с високите сметки за ток на учебни заведения, детски градини, лечебни заведения, храмове и обществени институции би трябвало да се откри освен за съответния ммент, а дълготрайно.
На съвещание на енергийната комисия се реши посредством чоп да се приключи работата на двама комисари от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Георги Златев (Воля) и Владко Владимиров (ОП) са тези, които жребият отсъди да бъдат отстранени, а Александър Йорданов (Воля) остава на позицията си в регулатора. По този метод се затвърждават измененията в състава на на КЕВР, които целяха намаляне на броя на членовете от 9 на 5. Предстои на 2 февруари да се изслушват претендентите за ръководител на КЕВР - Станислав Тодоров (ПП), и за член - Благой Голубарев (ИТН). Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Ритейл 3 Коментари и разбори 1 Политика 2 Ритейл 3 Компании 1 Политика 2 Ритейл 3 Компании Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автори Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР