Пореден протест в подкрепа на бившия президент на Грузия Михаил

...
Пореден протест в подкрепа на бившия президент на Грузия Михаил
Коментари Харесай

Пореден протест на опозицията в Грузия поиска свобода за Саакашвили

Пореден митинг в поддръжка на някогашния президент на Грузия Михаил Саакашвили се организира в столицата Тбилиси. Организатор на проявата е опозиционната партия " Обединено национално придвижване ". Кадри от демонстрацията се излъчват от грузинския ефирен канал Mtavari Arxi.

На протестната акция участват освен поданици на Тбилиси, само че и последователи на някогашния държавен глава от разнообразни райони на страната. Освен водачите на " Обединеното национално придвижване " на митинга участват и други политици. Хората държат флагове на Грузия, Съединени американски щати и транспаранти с надпис " Свобода на Миша ". Някои държат и рози, които се трансфораха в знак на " революцията " през 2003 година, на вълната на която Саакашвили пристигна на власт. Блокирано е придвижването на коли по площад " Свобода " и прилежащите улици. Сградата на Народното събрание на Грузия и Дома на държавното управление, намиращи се близо до него, са взети под засилен полицейски надзор.

Основното искане на протестиращит е е да реалокират Саакашвили, който разгласи гладна стачка в пандиза, в цивилна клиника, само че няколко часа преди началото на демонстрацията, заради влошено здравословно положение на някогашния президент, те бяха отведени в затворническа болница в квартал Глдани на Тбилиси.

Припомняме, че лекарят на експрезидента, който гладува в пандиза, съобщи през вчерашния ден, че положението на някогашния държавен глава е сериозно и обстановката може да се утежни през околните часове. Той прикани да се свика консилиум с лекарите, поканени от грузинското здравно министерство да следят здравословното положение на Саакашивили, откакто той разгласи гладна стачка.
 Лекарят на Саакашвили: Състоянието му е сериозно, утежнява се с всеки час
Лекарят на Саакашвили: Състоянието му е сериозно, утежнява се с всеки час

Да се свика консилиум…

По-рано Саакашвили съобщи, че отхвърля да приема медикаментите и питателните смеси, посредством които лекарите в пандиза поддържаха виталните му параметри.

Решението на експрезидента пристигна след поредност изказвания на управляващите, които съгласно опозицията пробват да дискредитират гладната стачка на Саакашвили. Министърът на правораздаването на Грузия Рати

На 1 октомври Саакашвили беше арестуван в Грузия, където против него бяха формирани редица наказателни каузи. На идващия ден беше обявено, че Саакашвили е оповестил гладна стачка и е определили себе си като политически пандизчия.

На 29 октомври грузинският министър председател Ираклий Гарибашвили съобщи, че Саакашвили няма да бъда предаден на Украйна , където пребиваваше преди да се върне в Грузия е да бъде задържан.

Президентът Саломе Зурабишвили от своя страна съобщи, че няма да употребява пълномощията си, с цел да го помилва.
 Десетки хиляди в Грузия настояха за освобождението на Саакашвили
Десетки хиляди в Грузия настояха за освобождението на Саакашвили

" Грузия би трябвало да се върне към прозападния си път "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР