Пореден представител на Управителния съвет на Европейската централна банка даде

...
Пореден представител на Управителния съвет на Европейската централна банка даде
Коментари Харесай

Засилват се индикациите, че от 2023 г. лихвите тръгват нагоре

Пореден представител на Управителния съвет на Европейската централна банка даде индикации, че е допустимо повишение на лихвите в еврозоната при започване на 2023 година.

Управителят на Централната банка на Латвия и член на управителния съвет на Европейската централна банка Мартинс Казакс означи, че повишението на лихвените проценти на ЕЦБ при започване на 2023 година е " вероятен сюжет ".

Централният банкер добави, че ЕЦБ ще продължи да следи обстановката и ще бъде подготвена да увеличи лихвите или да понижи актуалните стимулиращи ограничения, в случай че е належащо. Той акцентира по-специално, че банката ще бъде подготвена да се намеси, в случай че инфлационни вероятности не престават да се покачват.

След края на декемврийското съвещание на ЕЦБ, шефът на централната банка Кристин Лагард акцентира, че банката е " доста малко евентуално " да увеличи лихвените проценти преди 2023 година.

Европейската централна банка ще бъде подготвена за повишение на лихвените проценти при започване на 2023 година, откакто приключи оставащите покупки на облигации до края на идната година, сподели в края на декември членът на Управителния съвет Клаас Нот.

Идеите на Нот за лихвените проценти бяха подкрепени от неговия сътрудник член на Управителния съвет на ЕЦБ Роберт Холцман, който оглавява централната банка на Австрия. " Решаващият фактор през 2022 година ще бъде последователното излизане от негативните лихвени проценти и неконвенционалната парична политика. Трябва да заобикаляме всякаква непосредственост до изкупуването на държавен дълг ", подчертава Холцман.

Засега ЕЦБ изостава от други огромни централни банки, които стягат по-бързо паричната политика. Федералният запас удвои темпото на излизането си от стратегиите за тласъци, а Английската централна банка  направи изненадващо нарастване на лихвените си проценти - първото измежду огромните централни банки след удара на пандемията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР