Пореден повод за гордост - осем медала за България от

...
Пореден повод за гордост - осем медала за България от
Коментари Харесай

Осем медала за България от Международната олимпиада по астрономия в Китай

Пореден мотив за горделивост - осем медала за България от Международната олимпиада по астрономия. В Китай най-хубавите български възпитаници в тази област завоюваха един златен, един сребърен и шест бронзови оценки. След две онлайн издания на олимпиадата през последните години, този път тя беше присъствена и изправи учениците против техни връстници от целия свят в действителна конкурентна среда.

Техният гений излиза отвън границите на България и доближава чак до Китай, където единствено преди ден се развя българският трикольор.

" Китаецът, който беше със злато против мен, той също беше доста мощен, борбата беше доста оспорвана, само че най-после съумях с доста мощен научен кръг да го надмина и да взема най-първото място. Всички от тима крещяха и се радваха и излязох доста благополучен, че съм съумял да бъда преди всичко ", сподели Светослав Арабов, златен медалист, възпитаник в Математическата гимназия във Варна.

Макар и със сребърен орден, не по-малко се разчувствана е Лора.

" На предните две издания на тази олимпиада, на които участвах, те бяха онлайн, надлежно медалите, които получих бяха ПДФ-чета в Месинджър, при което това, че действително в този момент отидохме и изживяхме това да бъдем на олимпиада и да се срещнем с доста други хора от доста страни и да забележим действително една далечна страна, това може би беше най-ценното ", съобщи Лора Лукманова, сребърен медалист, ученичка в Софийската математическа гимназия.

" Истината е, че ние сме може би единственият тим, който завоюва медали от всичките си участници ", акцентира Никола Каравасилев, преподавател по физика и астрономия.

Състезанието минава в три тура - научен, на практика и бдителен. Но това не тормози най-хубавите ни възпитаници по астрономия. Точно противоположното - окуражи ги още повече.

" По време на самата олимпиада може би сложното е да запазиш хладнокръвие ", показа Лора Лукманова.

" Най-трудно може би беше да овладея напрежението ", уточни Светослав Арабов.

" Това са деца, с които ние би трябвало да се гордеем и прочее аз доста постоянно споделям, че цветът на медала не е най-важното нещо. Най-важното е, че ние демонстрираме, че в България в реалност има деца, които се интересуват от просвета, които поставят старания, има учители, които работят с тях ", изясни Никола Каравасилев.

" Този орден в тази ситуация май тежи към 100-200 грама, защото е с действително доста хубав дизайн, само че като страст по-скоро ме радва самото прекарване, до момента в който самият орден ще е по-скоро спомен от него, защото там се случиха прелестни неща ", счита Лора Лукманова.

Всичките 8 оценки на българския тим към този момент пътуват към родните градове на младите астрономи и ще радват освен хората, които познават медалистите ни, само че и тези, които занапред научават за тях.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР