Пореден Партигейт скандал разтресе британското правителство. Това съобщиха Гардиън и

...
Пореден Партигейт скандал разтресе британското правителство. Това съобщиха Гардиън и
Коментари Харесай

Нови скандални партита разтресоха управлението на Борис Джонсън

Пореден " Партигейт " скандал разтресе английското държавно управление. Това оповестиха " Гардиън " и Daily Telegraph, като цитират източници.

Този път става въпрос за тържества, проведени в навечерието на погребението на принц Филип, брачна половинка на английската кралица Елизабет II. Той умря

Тогава Джонсън разгласи, че няма да участва на погребението идната събота поради въведените ограничавания за обществени събирания, целящи да лимитират разпространяването на ковид.

На разнообразни места на " Даунинг стрийт " са били проведени празненства с алкохол и музика, на които са участвали най-малко 30 души.

Това се е случило, макар наложените на британците строги ограничавания и траурното събитие.

Лейбъристите към този момент показаха отвращение от разкритията. Сред консерваторите обаче също се ускоряват настроенията против Джонсън.
 Англия си взе последно довиждане с принц Филип
Англия си взе последно довиждане с принц Филип

Погребението бе в замъка " Уиндзор "

Припомняме, че през вчерашния ден стана ясно, че английската полиция към този момент няма да проверява премиера след разкритията, че е участвал на градинско празненство по време на първия локдаун във Англия. Тя ще предприеме такива дейности само, в случай че вътрешно държавно следствие открие доказателства за евентуални закононарушения.

Високопоставен държавен чиновник организира следствие на това и няколко други неразрешени събирания, за които стана ясно медиите, с цел да открият обстоятелствата.

С друга степен на възторг министрите от английското държавно управление показаха поддръжката си за премиера и отхвърлиха апелите той да подаде оставка.

Много други представители на Консервативната партия обаче резервираха безмълвие, изчаквайки да видят дали рецесията, заплашваща премиерския пост на Джонсън, ще отшуми или ще се ускори.
 Британската полиция към този момент няма да проверява Джонсън за празненствата
Британската полиция към този момент няма да проверява Джонсън за празненствата

Изчаква се първо вътрешното следствие

В сряда министър-председателят се извини пред Народното събрание за това, че през май 2020 година е участвал на празненство в градината на резиденцията си на " Даунинг стрийт ". Около 100 чиновници били поканени от върховен премиерски консултант на събитието. По това време на британците беше неразрешено със закон да се срещат с повече от един човек отвън семействата си като част от ограниченията за ограничение на разпространяването на ковид. Милиони хора бяха откъснати от фамилията и приятелите си и даже им беше неразрешено да посещават умиращи родственици в лечебните заведения.

Борис Джонсън съобщи, че схваща " гнева " на обществеността, само че не призна, че е направил нарушаване. По думите му той считал събирането за работно събитие, с цел да благодари на чиновниците за напъните им по време на пандемията.

Политици от опозицията обаче настояват, че Борис Джонсън би трябвало да подаде оставка поради присъединяване си в празненството и поради предходните си отричания, че е имало нарушаване на разпоредбите.

" Партигейт ": Британските министри поддържат Борис Джонсън...засега

Опозицията упорства министър председателят да подаде оставка

Много консерватори се притесняват, че абсурдът " партигейт " може да се трансформира в повратна точка за водача, който след идването си на власт бе подложен и на редица други рецензии и обвинявания, свързани с разноските му и с моралните му преценки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР