Пореден месец приходите от най-големия източник за хазната - ДДС,

...
Пореден месец приходите от най-големия източник за хазната - ДДС,
Коментари Харесай

Голям срив на най-важния данък в България, който крепи държавата - ДДС-то

Пореден месец приходите от най-големия източник за хазната - Данък добавена стойност, са по-малко от миналогодишните

В края на септември те доближават 11.607,8 милиарда лева, което съпоставено със септември 2022 година, е понижение от 145,3 млн. лева (1,2 %), сочат данните на МФ за осъществяването на бюджета.

От пролетта насам непроменяемо постъпленията от налога върху добавената стойност изостават като причина за това са по-ниските приходи от този данък върху вноса.

В същото време при ДДС от покупко-продажби в страната се регистрира растеж на приходите по отношение на предходната година, само че той не е задоволителен да компенсира по-слабия импорт, написа в. .

Обясненията на МФ за намалелите приходи от ДДС при вноса е въздействието на по-ниските спрямо предходната година борсови цени (в долари) на суровините, а те съставляват съществена част от вноса ни от страни отвън Европейски Съюз. В допълнение въздействие оказва и самият курс на щатския $, както и спадът на количествата импортирани артикули, включително и на суровия нефт. МФ отбелязва, че през миналите месеци на годината се следи намаляване на декларирания ДДС при всички групи артикули.

Така чистият размер на приходите от ДДС от импорт към септември е 4.466 милиарда лева, като понижението е с 16,1 % (858,9 млн. лева.) по отношение на същия интервал на миналата година.

По принцип въздействие върху ДДС от вноса оказва и отсроченото начисляване на данъка от вносителите на артикули като железни руди и произведения от метали от трети страни, което към края на септември възлиза на 962,3 млн. лева Тази сума обаче е с 305,3 млн. лева по-малко по отношение на предходната година, тъй че не е причина за сериозния спад на косвения данък върху вноса.

Постъпленията от ДДС при покупко-продажби в страната към септември са 7.141 милиарда лева и съпоставени с данните за същия интервал на предходната година те нарастват с 11,1 % (713,6 млн. лева.).

Ефективно внесеният ДДС по сметките на НАП се образува от налог по справки-декларации от покупко-продажби в страната и импорт от страни от Европейски Съюз, както и от в допълнение импортирани суми в резултат на проверки, показва МФ. Тези приходи са в размер на 15.221 милиарда лева, което е растеж от 4,6 % по отношение на септември 2022 година От тях от ревизионни актове са постъпили 189,3 млн. лева или с 28 млн. лева по-малко от предходната година (12,9 %).

По-малко от предходната година е и декларираният ДДС за възобновяване и това се изяснява със спада в износа на български артикули от началото на годината. Възстановеният налог е в размер на 8.080 милиарда лева, което е с 42,5 млн. лева под възобновените суми към края на септември предходната година.

При всички останали видове данъци се регистрират по-добри приходи от предходната година. Корпоративните данъци са с 16.7% повече, данъците върху доходите - с 15.9%. Повишават се постъпленията от акцизи от цигари и алкохолни напитки.

Изключение правят приходите от акцизи от горива - за деветте месеца на годината те са 1.844 милиарда лв., с 1.7% (31.4 млн. лева) под събраните 1.875 милиарда лв. през същия интервал на 2022 година Този спад може да бъде пояснен и с намаленито количества импорт на недопечен нефт.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР