Пореден екип от спасители заминава за Турция тази сутрин от

...
Пореден екип от спасители заминава за Турция тази сутрин от
Коментари Харесай

Военният министър: Спасителите от Спартана носят за Турция палатки и термокамери

Пореден екип от спасители отпътува за Турция тази заран от столичното летище с боен аероплан " Спартан ". Служебният министър на защитата Димитър Стоянов сподели, че страната има подготвеност да изпрати още 30 медици на следващия ден, а в събота е допустимо да има още един или два полета до Адана. Така ще бъде заменен екипът спасители на Столичната община, който отпътува в деня след земетресението в Турция.

Вероятно с тях ще се върнат и първите спасители на Българския Червен кръст. За тези полети се чака спомагателна поръчка, прибавя Българска телеграфна агенция.

Снощи България е получила ново искане от Турция, предадено посредством посланика на южната ни съседка в София. Затова и тази заран отпътуват още 20 души. Те отиват там, закъдето отпътува и първата група спасители, сподели Стоянов. Той съобщи, че със спасителите през днешния ден отпътуват палатки и термокамери. Има остра потребност от избавителни екипи, които да търсят затрупани хора, уточни военният министър.

Средствата за тези полети ще бъдат възобновени от Европейския съюз и за задачата България приготвя документи, сподели Стоянов. Той напомни, че досега два военни самолета са създали по два курса до Турция.

Два екипа от Военномедицинска академия също отпътуваха за южната ни съседка. Сред хората, които бяха изпратени да оказват помощ на потърпевшите от земетресенията, са 58 чиновници на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " и екип от 12 спасители и пет кучета от Планинската избавителна работа към Българския Червен кръст.

Вчера от Центъра за незабавна здравна помощ в София оповестиха, че повече от 10 лекари от Спешна помощ - София, ще заминат за Турция със аероплан на българските военновъздушни сили, с цел да се включат в оказването на здравна помощ на потърпевшите от земетресението. От Пловдив за Турция потегли екип от 27 души, в който вземат участие парамедици, пещерни спасители, подготвени доброволци.

В групата са включени хора от пет разнообразни формирования и избавителни отряди, които са координирани от съдружие " Национална асоциация на доброволците в Република България ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР