Пореден абсурд разтресе пациентите у нас - този път нуждаещите

...
Пореден абсурд разтресе пациентите у нас - този път нуждаещите
Коментари Харесай

ДЪРЖАВА НА АБСУРДА: Не можете да дишате? Плащайте си сами кислорода 

Пореден парадокс разтресе пациентите у нас - този път нуждаещите се от кислородолечение. Това са пациенти с дихателна непълнота, рехабилитиращи се след респираторни болести, хора с ХОББ и прочие, на които Здравната каса (макар и с нов шеф - б. р.) отхвърли за поредна година да заплаща за кислородотерапия в домашни условия. Новината заяви профилираното издание clinica. bg, като се позвовава на ръководителя на секцията за редки заболявания към Националната пациентска организация Наталия Маева.

Този път повода за отхвърли на фонда да реимбурсира лекуването е мнение на Експертния съвет по пулмология и фтизиатрия към НЗОК.

Кислородотерапията е нужна за положителното качество на живот на пациентите с хронична дихателна непълнота. Терапията обаче не се поема от здравната каса и пациентите са принудени да си я заплащат сами години наред.

Един стационарен уред за кислородотерапия коства сред 2400 и 3200 лева, а мобилните са над 5 хиляди лева Отделно са разноските за поддръжка и консумативи. Един стационарен кислороден концентратор, да вземем за пример, коства 100 лева на месец.

След редица старания от страна на пациенти и медици, здравната каса беше на път да включи кислородотерапията в листата с помощните средства за хора с увреждания и да стартира да я финансира от тази година. Това обаче отново няма да стане.

В писмо от Експертния съвет по пулмология и фтизиатрия към НЗОК лекарите изясняват, че не са съгласни, тъй като техните пациенти не са хора с увреждания. По-нататък медиците декларират, че тематиката е доста значима за тях и разчитат касата да откри решение на казуса. Така се стопира реимбурсацията, която предлага НЗОК, а опция няма. Това още веднъж оставя пациентите без финансиране.

Писмото е подписано от проф. Диана Петкова, проф. Даниела Петрова, доцент Денчо Османлиев, доцент Явор Иванов и доцент Владимир Ходжев.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР